Rabu, Mac 07, 2012

Afi dan Susu..

Assalamualaikum wbt.

Afi dah pun masuk 5 bulan dan masih lagi menyusu badan.  Cuma sedikit yg merunsing bila susu badan dah kurang production.  Mmg salah diri sendiri, kat opis dah kurang memerah, kadang tu sampai tak perah langsung.. merajuk la kawan tu.. Dahtu sibuk kerisauan tak dpt bagi Afi susu badan penuh sehingga Afi 6 bulan (minima).

Minggu lepas saya dah belikan Afi susu Anmum, sebab stok susu dah habis.  Bila balik keje, saya tanya mak ani(pengasuh budak2), katanya Afi takmoh susu Anmum tu dan bila susu, main2 kat bibir je.  Mana lah taknye, saya pun tak penah kasi susu tu pada Afi.  Apa lagi, balik tu saya pun perah susu dan dapat la 5oz.  Stok utk hari senin nanti (hari saya perah tu hari jumaat, lepas balik keje).  Jadinya saya plan nak bagi Afi makan. Afi pun dah 5 bulan.  Mungkin ada nestum/ saya akan buat bubur nasi pada Afi hujung minggu tu.  Hmmm, tak de maknanya saya buat bubur sebab saya pun sibuk sikit hujung minggu tu, dan Afi lak direct feeding, jadi saya takdelah pk masalah susu badan yg berkurang itu.  Hari Ahad tu, tergerak hati nak g tgk kat JJ nestum yg sesuai utk Afi.  Masa abang dia si Hadid dulu tu, saya ada belikan nestum dan saya perasan nestum tu utk umur baby 4 bulan ke atas.  Tapi bila saya tgk kat JJ Ahad lepas, dah tak de dah nestum bby utk 4 bulan ke atas.  Semuanya bermula 6 bulan ke atas.  Hmmm, saya tak de risau sangat, tp sekurang2nya elok gak saya tak jumpa sebab ini akan membuatkan saya lebih berusaha utk tidak ambil mudah tentang penyusuan Afi.

Yang sebenarnya, saya ada beli vitamin2 yg boleh menggalakkan penyusuan ibu nih.  Hmmm, tak penah2 saya amik vitamin selama saya menyusukan abg2nya yg bertiga tu semata2 cekononnya nak tambah susu badan, kali ni lain lak gayanya.  APAPUN, kita yg susu badan ni yg kena jaga diri kita sendiri dan tak boleh mengharapkan vitamin.  Vitamin tu hanya membantu sahaja tp pokok pangkalnya, kita kena minum banyak air, tak boleh stress, kena jaga kesihatan, cukup tido, dan makan makanan yang berkhasiat.  Yang penting air mmg kena minum lebih. Paling2 3 liter satu hari. 

Jadinya, hari Ahad lepas, saya dah bertekad utk kembali mengepam semula susu badan buat Afi.  Saya dah start minum air dalam kuantiti yang banyak, dan di office juga saya akan lebih kerap memerah susu.  Lagi pun bos takde minggu ni, jadi saya ada ruang masa yg mencukupi untuk memerah susu. Kalau tak dapat setahun, dua tahun, 6 bulan dah memadai untuk Afi susu badan.  Lagi pun bila Afi dah 6 bulan, dia dah boleh diberi makanan pepejal sedikit demi sedikit.

Tak boleh putus asa ni, mmg kena usaha utk hasilkan susu utk Afi...

Susu ibu adalah susu terbaik utk baby2 kita... fikir yg positif! Be optimist!

3 ulasan:

Noor Jehan berkata...

Da nor ade bace kopi Radix pn leh wat susu ibu byk..try la minum kopi radix..kalo bhasil ok la kn..selamat berjaya..aku sntiasa sokong ko bg fully BF kt Afi tu..

Jue-Isteri_Ibu berkata...

go akk go... pump, pump, pump n pump.. susu akan kembali dgn jayanya.. insya allah..

Ikhlas Dari Hati.... berkata...

thanks u all bg full support utk baby2 kita.. Jue, akak akan teringat kat jue yg sanggup jaga tpt akak masa firas dulu semata2 nak soh akak pam susu.. and at last dpt gak sehingga firas 6 bulan fully breast feed... thank you jue..

Nor, x berani nak minum kopi sebab hari ahad lepas minum kopi, susu terus merundum.. ada akar kayu kat rumah tu, hujung minggu je dpt rebus.. behtu ada makan shaklee utk tambah susu.. kat opis ni pun sekali dua je dpt pam susu sebab kekangan masa, tp insya Allah, selagi susu ada ni walau setitik akan ku cuba sehingga kantung susu ku kosong utk afi tersayang... :)
Nor, akar kayu tu ada lagi kat Da, mmg khas utk org berpantang dan utk tambah susu, nanti Da kasi nor ye.. ada 2 ikat lagi yg Da leh kasi kat nor.. bagus sgt...! menambah tenaga kita.. mengeluarkan angin dlm badan dan khas utk ibu2 berpantang..

 

Dari Hati © 2011 By NC