Rabu, Mac 07, 2012

Afi dan Susu..

Assalamualaikum wbt.

Afi dah pun masuk 5 bulan dan masih lagi menyusu badan.  Cuma sedikit yg merunsing bila susu badan dah kurang production.  Mmg salah diri sendiri, kat opis dah kurang memerah, kadang tu sampai tak perah langsung.. merajuk la kawan tu.. Dahtu sibuk kerisauan tak dpt bagi Afi susu badan penuh sehingga Afi 6 bulan (minima).

Minggu lepas saya dah belikan Afi susu Anmum, sebab stok susu dah habis.  Bila balik keje, saya tanya mak ani(pengasuh budak2), katanya Afi takmoh susu Anmum tu dan bila susu, main2 kat bibir je.  Mana lah taknye, saya pun tak penah kasi susu tu pada Afi.  Apa lagi, balik tu saya pun perah susu dan dapat la 5oz.  Stok utk hari senin nanti (hari saya perah tu hari jumaat, lepas balik keje).  Jadinya saya plan nak bagi Afi makan. Afi pun dah 5 bulan.  Mungkin ada nestum/ saya akan buat bubur nasi pada Afi hujung minggu tu.  Hmmm, tak de maknanya saya buat bubur sebab saya pun sibuk sikit hujung minggu tu, dan Afi lak direct feeding, jadi saya takdelah pk masalah susu badan yg berkurang itu.  Hari Ahad tu, tergerak hati nak g tgk kat JJ nestum yg sesuai utk Afi.  Masa abang dia si Hadid dulu tu, saya ada belikan nestum dan saya perasan nestum tu utk umur baby 4 bulan ke atas.  Tapi bila saya tgk kat JJ Ahad lepas, dah tak de dah nestum bby utk 4 bulan ke atas.  Semuanya bermula 6 bulan ke atas.  Hmmm, saya tak de risau sangat, tp sekurang2nya elok gak saya tak jumpa sebab ini akan membuatkan saya lebih berusaha utk tidak ambil mudah tentang penyusuan Afi.

Yang sebenarnya, saya ada beli vitamin2 yg boleh menggalakkan penyusuan ibu nih.  Hmmm, tak penah2 saya amik vitamin selama saya menyusukan abg2nya yg bertiga tu semata2 cekononnya nak tambah susu badan, kali ni lain lak gayanya.  APAPUN, kita yg susu badan ni yg kena jaga diri kita sendiri dan tak boleh mengharapkan vitamin.  Vitamin tu hanya membantu sahaja tp pokok pangkalnya, kita kena minum banyak air, tak boleh stress, kena jaga kesihatan, cukup tido, dan makan makanan yang berkhasiat.  Yang penting air mmg kena minum lebih. Paling2 3 liter satu hari. 

Jadinya, hari Ahad lepas, saya dah bertekad utk kembali mengepam semula susu badan buat Afi.  Saya dah start minum air dalam kuantiti yang banyak, dan di office juga saya akan lebih kerap memerah susu.  Lagi pun bos takde minggu ni, jadi saya ada ruang masa yg mencukupi untuk memerah susu. Kalau tak dapat setahun, dua tahun, 6 bulan dah memadai untuk Afi susu badan.  Lagi pun bila Afi dah 6 bulan, dia dah boleh diberi makanan pepejal sedikit demi sedikit.

Tak boleh putus asa ni, mmg kena usaha utk hasilkan susu utk Afi...

Susu ibu adalah susu terbaik utk baby2 kita... fikir yg positif! Be optimist!

Macam2 sakit...

Assalamualaikum wbt.

Hmmm... sapa ada pengalaman kena demam denggi?  Kesian... Baru-baru ni, teman sekerja, zila kena demam denggi.  Tau pun bila dia naik kerja setelah bbrp hari di hospital.  Mmg tau dia demam, tp tak tau lak dia kena demam dengki.  Kesian, dah la berada di perantauan, sakit lak tu, masuk spital lak tu, sapa nak tgk2kan.  Zila kata, mak ayah dia tak dapat nak menjenguk (kelantan), saya tak tau sama ada zila bgtau mak ayah dia ke tidak.  ye lah, kita pun tak nak org tua susah hati kan.. Zila ni, lepas keluar hospital, esok hari nya dia dah masuk keje.  Uish, saya tanya dia, larat ke keje? Badan tak melayang ke? Zila kata, terasa gak. Ni pun dia masih batuk2 lagi.. kesian zila...  

Sebab, bukan saya tak penah kena demam denggi ni.  Berbotol air masuk dlm badan.. kiraannya kalo tak silap saya, 6 jam satu botol.  So, kalo saya duduk kat spital tu hampir 8 hari, darab kan lah berapa botol air masuk dlm badan saya seminggu tu.  Adalah kat 18 botol air, sebab saya kira 6 hari je.. lepas tu, berapa byk kali masuk bilik air nak membuang.. uish.. rimas betul dengan tiub kat tangan.. tak bebas...

Yang lebih mengharukan, saya kena demam denggi ni masa saya masih dalam pantang bersalinkan si firas.  Saya agak dalam 30 hari ++ laa..

Yang saya rasa masa tu, bila saya bangun dari pembaringan, saya akan rebah semula.  Saya rasa pitam, behtu badan melayang2, dua hari saya jadi mcm tu..

Masa tu saya dgn firas je kat rumah.  Saya sendiri tak sedar yg suhu badan saya tinggi.  Apa yg saya tau, saya berselubung kerana kesejukan.  Bila pogie balik dr kerja lewat petang tu, dia raba dahi dan katanya, PANAS nyer! terus bawa saya ke klinik panel di Cheras.  Mmg time tu saya tak larat nak berjalan.  Badan rasa diawang2an.. melayang2... dan nak dijadikan cerita, parking pulak penuh kat area klinik tu.  Jadi pogie kena tunggu dalam kereta sebab tak dpt tempat parking dan bawa pulak hadid dgn ariq jadi terpaksalah saya meraba2 berjalan dengan harapan tinggi jangan lah rebah.  Masuk klinik tu, mmg tak de patient yang menunggu, dlm 5 minit saya dipanggil masuk bilik.  Saya ingat sangat doktor yg check saya hari tu.. seorang doktor perempuan, yg boleh saya kata tak layak jadi doktor hari itu.

Sebabnya, dia tanya saya, sakit apa? Saya kata demam.  Saya pun ringan2 mulut bercerita utk memudahkan doktor tu dpt tangkap apa kena agaknya dgn saya.. saya bgtau doktor tu saya dlm pantang dan tetiba saya dapat demam.  dan saya juga ringan mulut kata, mungkin saya makan jamu, badan saya rasa panas... (saya bukan ada ilmu perubatan, jadi tak salah lah kalo saya buat andaian sendiri...).  Doktor tu boleh kata, "tak payah la makan jamu ke apa ke, kalo tak kena dgn badan tu.  Ok, tunggu kat luar"... saya - ?????? Doktor tu tak sentuh saya langsung, tak pandang muka saya langsung.. saya berjalan bagai nak rebah, tekanan darah pun dia tak amik!! Saya siap baring kat kerusi menunggu - oh, tak kronik ke sakit saya ni doktor??

X lama tu nama saya dipanggil dan saya dpt ubat demam, antibiotik dan ubat apa lagi ntah.  Kat rumah makan ubat demam... esok hari nye petang tu pogie ajak g klinik KITA di pandan sebab tengok saya tak kebah dan kesan dr komplen saya berkenaan dgn doktor tu. Memang sejak dari peristiwa tu, saya langsung dah tak pegi klinik tu.  Masuk je bilik doktor  di Klinik KITA, doktor terus check suhu, dan kata, "saya refer awak terus ke hospital ye".. saya " aaa??", doktor kata suhu badan saya tinggi, cecah 40... perrrhhh.. saya tak lak rasa badan saya panas.. saya ikut je la arahan doktor tu sebab saya mmg tak larat sesangatnya.  Bila bgtau pogie, dia terkejut.  Hmmm.. terkenang pulak bby firas masa tu yg masih dlm hari lagi... terkenang kan juga abang2 nya dan en. husband.  Kami decide utk minta bantuan mak ani (pengasuh) utk tgk2 firas satu malam tu sementara tunggu mak naik utk tolong jagakan firas.  Dah la saya susu badan, ada buat stok tp saya pun tak tau mcm mana nak manage stok susu sebab baru je belajar pasal bab2 susu badan ni.  (Skrg dah expert dah! hehehe.. boleh laaaa).  Kesian kat mak juga sebab mesti mak tak cukup tido, tapi nak minta tolong siapa lagi ye? huhuhu.. saya pun harap minta2 tak lama saya duduk di hospital.

Jadinya, kami hantar bby firas ke rumah mak ani, kemudian hb saya hantar saya ke hospital UKM (anak2 semua dirumah mak ani - abg2 hanya sementara duduk situ).  Di emergency room, saya dimasukkan air... kiri kanan tangan saya dicucuk, yg saya masih ingat, sebelah kanan masuk air. sebelah kiri pun dicucuk juga, tak tau utk apa.. masuk ubat kot..

Masa tu dah lepas maghrib dah, pogie masih menunggu di luar utk tgk keputusan apa kena agaknya dgn saya ni. Yg merawat saya masa tu, seorg pemuda, dia bagitau saya, katil kat spital tak cukup dan saya kena transfer ke hospital Ampang.  Saya: aaaa??? behtu saya ringan mulut tanya, dik, akak sakit apa ni?? owh, dia kata, akak kena denggi la.  Ha???? behtu saya tanya lagi dgn 100% kehairanan, betul ke denggi?? ye ke dik?? (dalam hati nak je suruh adik tu check lagi sekali, kot dia salah).  Memang rasa pelik bin ajaib sangat.  Saya pun tak tau kenapa saya tak leh terima kenyataan masa tu.  Pemuda tu kata, ye kak, akak kena denggi.  Rumah akak ada kes ke?  Saya diam je... dan kemudian, saya teringat bbrp hari sebelum tu ada fogging di kawasan apartment.  Ye la kot.. mmmm, mcm ni ke rasa kena denggi... demam kat 40 darjah celcius.. uish...

"behtu dik, kena g spital ampang ke? naik apa?" "tak pe kak, kita sediakan ambulan utk akak ye.  Kat sini katil penuh kak, ramai pesakit skrg ni". oooowww, ok...

Tak lama kemudian tu, saya disorong keluar dgn kerusi roda dgn air tergantung dibantu oleh bbrp pemuda lain.  Wah!! naik ambulan... baru lak tu! hihihi.. seronot gak nih.  Pogie dah pun ke hospital ampang dgn motor.  Saya pun tak tau mana letaknya hospital ampang tu.  Tapikan saya bgtau sejujurnya... best naik ambulan tau! ambulan baru... laju!! behtu boleh potong trafik light, leh langgar peraturan lalu lintas, behtu yg paling best, bunyi siren!! hahahahahah.... pengalaman yg tak mungkin saya dpt lupakan.  Rasanya dlm 10-15 saya sampai hospital ampang yg saya pun tak tau kat mana.  Hospital tu baru dibuka setahun dua kot.Mmg nampak kebaruannya.  Malam tu, saya ditempatkan di wad wanita, saya tak ingat wad berapa, huhuhu... senyap sunyi je suasana wad. tapi sekurang2nya hospital ni baru... alamak, saya tido sendirian malam ni.  Tentu saya rindukan baby firas dan abang2.. ayahnya...

Pogie tinggalkan saya dengan satu kucupan didahi... bila la saya boleh keluar kan...

Katil sebelah saya berpenghuni, harapan saya, esok boleh saya berkenalan dan berkawan dengan org sebelah.  Saya dimasukkan air di tangan kiri. Manakala tangan kanan masih lagi bertiub. Huhu, mcm mana lah keadaan baby firas masa ni? tak dapat susu ibu, dan saya telah menyusahkan orang lain ketika itu untuk menjaga baby saya... saya minta maaf dan terima kasih atas pengorbanan mak ani dan keluarga dan terutamanya mak yg sudi naik KL utk menjaga bby firas.  Tentu mak tak cukup tido nanti kan...

Keesokan harinya, seawal 6.30pg, wad dah pun terang benderang.  Saya teringat suasana asrama semasa di Kolej dulu, time induksi..hihihihi.. (terkenanglah pulak)...

Pepagi lagi kena gak bangun, basuh badan, buang air, sarapan dan kebetulan saya tak boleh sembahyang lagi sebab darah masih belum kering.  Tgk keadaan sekeliling, sungguh meriah, kerana apa? kerana ramai pelatih2 yg menjalani latihan praktikal mereka sibuk membantu melayan pesakit.  Adik2 ni lah yg menceriakan suasana hospital ketika itu.  Teringat pulak kat teh (abg no 4), dia penah kata, kat spital ni, nurse nye comei2 dan cantek2.. hihihi.. jgn marah ye makteh...

Pkl 10 pg setiap hari akan ada seorang doktor pakar bertugas buat check up setiap pesakit. 

Sementara boring2 tu la, pelatih2 akan datang kat kita, dan berbual ringan dengan kita.  Saya tak ingat pelatih2 tu dr kolej perubatan mana.

Selama 8 hari saya di hospital, saya dipindahkan hampir ke 4 katil di dalam wad yang sama.  Saya pun tak tau nape. 

Oooo.. kenapa saya lama di hospital?  Sebab saya telah dikesan ada typhoid (mcm taun dlm perut).  Jadi saya dimasukkan antibiotik melalui tiub selama 5 hari. Typhoid ni dikesan dengan mengambil sample najis.  Saya ada maklumkan kepada staffnurse berkenaan dgn masalah cirit birit saya lepas bersalin dan nasib baik la saya 'mensudi'kan diri memberikan sample tersebut.. doktor rasa pelik sebab mcm mana saya boleh dpt typhoid.  Saya pun tak tau doktor! Jadi, instead of boleh keluar hari ke3 (agaknya), saya dah kena tahan wad 5 hari utk diberikan antibiotik melalui tiub.

Manakala badan saya naik bintik2 merah akibat denggi pada hari ke2 saya di wad.  Mmg mengejutkan sebab nya tak sangka betapa teruk dan dahsyat nyer rupa saya ketika itu walaupun saya tak nafikan saya kelihatan lebih hodoh ketika saya kena chicken pox.  Gusi saya pecah darah, begitu juga kelopak mata dan badan ditumbuhi bintik2 halus.  Mmg la tak rasa sakit apa, air masuk dlm badan berbotol2.  Tak teringat pulak nak amik gambar masa tu..

... ingat x pasal tiub saya yg sebelah kanan tu.. tau apa saya dah buat? malam kedua, saya pepandai sendiri cabut tiub yg tak pakai tu..! heheheh... dan kepandaian saya itu mengakibatkan habis darah memancut keluar dan terkena tilam dan selimut... huhuhu... saya tak terfikir pulak semestinya pembuluh darah yg dicucuk tiub tu besar dan saya tak bersedia utk menahan darah yg memancut keluar.  Saya buat kerja tu pada jam 12++mlm selepas lampu ditutup, sebab saya tak mahu aktiviti saya diketahui staff nurse yg bertugas.. hehehe... saya rimas dgn tiub tu.  Nasib baik esok harinya, saya minta cadar ditukar dan nasib baik saya tak ditanya apa2 berkenaan kesan2 darah tu.  Dan nasib baik tiada yg perasan tiub sebelah tangan kanan saya dah tak ada.  Kan tiub tu dipasang semasa saya di HUKM... hehehe..

Untuk selama 8 hari tu jugalah terjadi satu peristiwa yg menyayat hati.  Seingat saya ada dua atau tiga kes kematian berlaku di wad tu.  Yg paling tak dpt saya lupakan ialah di suatu malam, ketika sebuah troli jenazah ditolak dan diletakkan disebelah dinding bertentangan dengan katil saya, menunggu untuk memberikan perkhidmatan terakhir kepada arwah.  Semestinya arwah seorang perempuan dan dia adalah seorang ibu.  Saya ingat lagi jam didinding menunjukkan jam 12 lebih (malam).  Amat mengharukan saya sehingga teresak sendirian pada malam tu apabila kedengaran suara anak2 arwah mendayu2 menangis mengenangkan perginya ibu mereka.  Depan saya, mereka berpelukan sesama adik beradik dan sekejap tu bertukar pelukan dengan ayah mereka.  Umur anak2 malang tu antara 3 hingga 10 tahun.  Sedihnya bila dalam usia kecik tu, mereka hilang tempat bermanja... ada masa mereka berlarian tak keruan mungkin kerana rasa sedih yang amat dan rasa perlukan seseorang... kalau la saya boleh kongsi kesedihan mereka...  Saya hanya mampu sedekahkan alfatihah kepada arwah dan berdoa semoga anak2 ini tabah dan sabar. 
... huhu... muhasabah diri sekejap.. sob sob sob...
mmmmm  saya dah kenal sangat dengan bunyi troli jenazah...

Awal2 saya masuk hospital tu, saya tidak dibenarkan utk perah susu... huhuhu.. sedihnya.. terpaksa saya buang susu2 yg saya perah ketika membengkak dan akhirnya susu badan saya kering.. kesiannya kat firas... firas kena minum susu formula dan ikut kata pogie, firas tak moh sangat minum susu formula tu walau dah dua kali tukar susu.  Kesiannya.. Kesian juga kat mak.. sorry mak...

Macam2 kerenah pesakit lah yg saya boleh lihat ketika di hospital.  Orang sebelah menyebelah saya silih berganti, saya tetap setia disitu. Mmg boring sangat.  Saya sakit tapi saya taklah nampak sakit.  Nak jumpa baby firas tapi baby tak dibenarkan masuk ke wad sebab takut kena jangkitan kuman. Jadi, untuk menghilangkan boring, saya minta pogie bawa buku novel saya sebagai peneman.  Jangan tak percaya, saya siap tertido menyongsang lagi - terlena ketika membaca buku (kepala di kaki katil, kaki di kepala katil).  One time tu, saya tersedar dan saya dapat tgk muka2 doktor2 pelatih keliling katil, hmmmm baiknya doktor ni tak nak ganggu pesakit yg sedang enak2 tido sebab kebosanan melampau!  sapa kata 8 hari tu tak lama? lamaaaa laaaa... huhuhu... tak moh masuk spital lagi!

Dan hospital menjadi senyap sunyi bila pelatih2 tamat latihan praktikal mereka disitu.  Dan ramai pesakit minta balik utk menyambut hari raya cina pada minggu tu jugak.  Dan saya?? saya sendirian dengar bunyi mercun... ada gak rasa nak keluar dari wad jalan keliling hospital, tp tak moh la saya jalan dgn tiub kat tangan.

Bila hari terakhir saya dibenarkan keluar hospital, saya rasa amat bahagia sekali.  Cuma apa yang saya perasan, saya tidak kuat berjalan, saya tidak dapat fokus, fikiran saya berkecamuk dan badan saya melayang2. 

Jangan tak percaya, sehingga saya naik bertugas kembali, ambil masa dua tiga bulan juga utk adjust balik titik tumpu saya.  Itu lah penangan yg saya dapat.  Jadinya, saya amat memahami keadaan pesakit yg dibenarkan balik setelah sekian lama di wad.

Kesimpulannya yg saya dapat dari pengalaman saya di hospital ampang pada ketika itu ialah saya sangat2 bersyukur diberikan pengalaman seperti diatas (walaupun ada bbrp cerita yg tak dikongsi disini) sebabnya... saya sakit, tp saya tidaklah sakit teruk/kronik, dan saya telah sembuh dan saya ditemukan dgn rakan2 baru disana yang sudi berkongsi pengalaman hidup mereka yang secara tidak langsung menambah pengalaman dan pengetahuan saya.
Alhamdulillah.... :)

p/s : Menjaga kesihatan diri adalah WAJIB kerana jasad dan nyawa adalah pinjaman dan amanah daripada Allah Taala...
 

Dari Hati © 2011 By NC