Jumaat, November 18, 2011

Agenda seminggu sebelum habis cuti pantang...

Assalamualaikum...

Memang hari ni saya plan nak tinggalkan Afi pada Mak Ani (pengasuh) utk pertama kalinya memandangkan saya akan naik keje pada 29 Nov. 2011 tak lama lagi dan juga untuk memberi peluang kepada Afi merasa suasana baru dimana saya juga perlu adjust masa dan menghabiskan masa utk diri saya sendiri sepuas-puasnya... hahaha, bestnya ayat tu kan, 'menghabiskan masa utk diri sendiri sepuas2nya'... betul ke??? 

Banyak benda dah bersusun dlm kepala otak ni apa yg saya nak buat bila saya sendirian... di rumah? diluar rumah? dimana2 saya sendirian??? boleh percaya ke? Apa yg penting, sebelum saya boleh bersenang lenang (adakah saya akan betul2 bersenang lenang???) saya akan pastikan rumah siap dikemas dan bersih.  Sebab saya sendirian dirumah, senang saya nak buat kerja rumah.  Lepas tu, mungkin lah saya nak lepas gian utk memanaskan semua oven saya.  hehehe, bahan buat kuih ada lagi, paling2, saya nak buat kek kegemaran saya... kek coklat.. dan paling2 pun saya nak buat kek marble.. itu paling mudah.. saya akan pastikan oven itu tak sia2 dibeli.  Agenda berikutnya, saya nak pegi salon rambut.  Kemudian, saya nak shopping. Banyak benda saya nak kena beli; nursing bra, baju keje dan tudung dan kasut dan handbag.  Tapi ada bajet ke?  Belakang kira.. saya akan cuba dapatkan peruntukan... hahahaha... En. Suami, tolong la hulur sket... Dan dalam semua keadaan berikut, azam saya yg utama ialah menghasilkan stok susu banyak2 utk Afi.  Saya dah bertekad untuk cuba menyusukan Afi sehingga Afi berusia 2 tahun.  Maka dengan niat saya itu, saya telah ke Expo barangan bayi di Mid Valley yg bermula pada hari ini, 18 hingga 20 Nov. 2011.  Dan saya telah membawa salah seorang hero kesayangan saya bersama, Firas Hanin.

Jadinya saya telah tinggalkan Afi, Hadid dan Ariq di rumah mak ani. Biarlah saya bawa Firas berjalan sebab Firas jarang sangat dapat peluang keluar seperti hari ini.  Saya akan cuba memberi ruang 'memanja'kan Firas hari ni walaupun dalam masa yg agak singkat. Sebab saya hantar Afi ke rumah mak ani pun dah pkl 1 lebih, sepatutnya lebih awal dari tu, tp keadaan tak mengizinkan dan saya hanya dapat menghabiskan masa di MidV sehingga jam 5 sahaja.. huhuhu.. sungguh tak puas rasanya.  Tapi saya dpt beli benda yg pentinga seperti saya perlukan. Saya beli breast pump Unimom Mezzo (manual), beli cooler bag, beli mamypoko dgn harga promosi, RM25 dan bbrp barangan lain.  Habis gak la duit kat RM400.  Tapi tu semua keperluan.  Saya perlu keluar modal utk penjimatan masa depan.  Sekurang-kurangnya, saya bagi susu badan pada Afi dan juga akan mempraktikkan penggunaan Cloth Diapers.  So, En. Suami patut berbangga dengan azam ini dan terus memberi support.

Saya harap, saya dapat menfaatkan cuti yg berbaki seminggu sahaja lagi sebaik mungkin dan menjalankan agenda yg bersarang dikepala.  Tentu saya akan merindui Afi bila naik keje nanti, sebagai mana saya merindui abang2nya yang terdahulu yg saya tinggalkan dirumah pengasuh untuk bekerja.

Selasa, November 08, 2011

Raya Aidil Adha...

Assalamualaikum...

Lama rasanya tak jenguk Blog, mcm tu jugak dgn FB, sebab minggu lepas rasanya mcm sibuk, w/pun xde lah sibuk buat apapun, kecuali keje2 rutin di rumah.  

Raya Aidil Adha tahun ni, kami sambut di Kajang.  Kajang? kenapa kajang ye? Kat kajang ada rumah teh, dan kebetulan mak abah dari JB cadang nak raya kat sini, sebab kami2 ni, teh, abang n myself tak balik JB.  Macam kami ni, mmg jarang balik JB time raya haji, kadang balik raya sebelah suami atau selalunya kami tak ke mana2 pun, kat rumah je.  Lagi satu, kami tak balik time raya haji ni sebab kami nak balik JB minggu depannya, 11/11/11 sebab nak buat akikah/majlis doa selamat/marhaban utk afi dan haziq (anak teh) pada 13/11/11 (ahad).  Jadi, berayalah kami dgn mak abah kat Kajang.

Ermmm, bila sebut pasal raya, selain dpd berkumpul sekeluarga, yang menarik juga ialah hidangan raya, betul tak?? BETUL!  Jadinya, sebelum mak naik Kajang, mak dah bagitau, mak nak masak laksa johor, kuah kacang, nasi himpit dan juga rendang.  Wah!! bila dengar laksa johor, terus kecur air liur.  Selalunya kami dpt makan laksa johor air tangan mak masa raya je or ada special request.  Sebab laksa johor ni leceh sikit nak buat.  Mak pun tak larat nak buat sorg2.  Jadi, macam best la hidangan raya haji tahun ni.  Kami bukan setakat berkumpul raya je, kami siap pergi berjalan raya lagi! ikut abah lerrr.. abah bawa g rumah kawan dia, pakcik sedara dan juga nenek sedara di Seremban.  Macam2 la kami makan. Rezeki... ada satay, bubur kacang hijau, lontong, termasuklah desert yg pelbagai tu.  Sedapnya makan kan... eh, saya masih berpantang jugak, especially yg sejuk2.. yg pulut2 tu saya tak sentuh, air sejuk pun saya tak minum, saya minum air panas dan paling2 pun minum air suam.  takkan tak minum langsungkan...

Dan lagi satu yg menariknya raya haji ni, saya ada baju raya... hihihihi... ada yg sudi memberikan saya sepasang baju kurung dan org itu ialah julaiha... thank you ju! akak dah rasmikan pun baju ju tu masa raya haji lepas. 

Bila dah sambut raya dan makan pun macam2, segala benda masuk ke perut, kami sekeluarga (saya anak beranak) dijangkiti penyakit, nasib baik bukan cirit birit, tapi selesema.  Sokseksoksek hidung ni, suara pun hilang, naik pula gegata satu badan.  Nasib baik afi tak teruk selesema, firas la yg meleleh2 air hidung.  Saya la yg teruk.  Tapi saya rela daripada anak yg sakit, biar kita yg sakit. 


Bila pegi klinik, doktor bagi ubat selesema/gatal dan juga ubat demam.  Tu je. Sebab saya bagi tau doktor saya breastfeeding baby.  Tapi ubat doktor tu sedikit sebanyak membantu melegakan selesema dan gegata kat badan ni.  Tekak yang sakit pun saya tawakal minum air asam jawa seteguk dua.  Lepas tu, alhamdulillah, ok dah.. tp mak aiiiii, garaunyer suara... kalo ada perlawanan bola, mmg frust la tak dapat nak menjerit bagi sokongan.. wkakakakaka...


oh ye, saya menghitung hari nak naik keje, aduhai, malasnyerrrr.. tp nak buat mcm mana, terpaksa lah juga saya bersedia mental dan fizikal utk kembali bertugas.... doakan semuanya berjalan dgn lancar... mudah2an...

Rabu, November 02, 2011

1 November 2011 - 1/11/11 Apa yang istimewa?

Assalamualaikum ... 

Nampak tak tarikh kat atas tu?  Mesti korg perasan sgt kan, tarikh tu cantek je, byk no 1.. hehehe...
Apa yg istimewa nya dgn tarikh tu? Pada saya, agak istimewa, sebabnya tarikh 1/11/11 tu tarikh hari jadi suami terchenta.. hehehe... kalo tak tahun ni, tahun depan dan tahun sebelum dan tahun berikutnya, 1 november tu tarikh lahir En. Husband.
Saya dah siap2 tempah kek daripada atul ; coklat cheese indulgence 1/2 kg bentuk love. Tapi En. hb la yg kena amik sendiri kek tu.  Memang sedap dan cantek kek tu, seperti yg kita nakkan. Ada lagi dlm peti ais.. x lama tu habis laa..

1/11/11, cukup 35 hari saya berpantang. Berpantang ke?? hehehe.. pantang la, tak makan benda2 sejuk.  Sebab tarikh tu hari jadi hb, saya ajak hb keluar utk cari hadiah harijadinyer.  Kami pun ke Mid Valley.  Ada la benda yg dia nak, tp xnak bgtau kat sini.  Oleh sebab brg yg dicari tak jumpa dan tak berkenan dihati, kami pun balik dgn McD sebagai dinner kami malam tu disamping kek besday en. hb.  Nanti2 kita cari hadiah tu ye, kot la en. hb tukar pikiran nak hadiah lain lak, saya ok je.

Tak lama lagi, 13/11/11 besday hadid pulak. Tapi time tu kami dah kat JB, buat kenduri kesyukuran utk afi.  Eish, perlu ke kita sambut besday ni? perlu ke potong kek ni? perlu ke kita bersuka2 sambut besday? Org suka sebab dapat hadiah dan ada kalanya kita jadi tumpuan.  Tapi kan sebenarnya, kita patut rasa sedikit takut, sebab bila besday tiba, itu tandanya umur kita makin pendek; maksud saya, kita makin tua dan semakin berkepenghujungan... betul tak?  Apa2pun, kita patut bersyukur kan.. selagi dibagi nyawa, selagi bernafas, kita mmg patut bersyukur.  Bukan kah Allah Taala hanya meminjamkan sahaja jasad dan nyawa itu kepada kita?  Alhamdulillah.... 

 
 

Dari Hati © 2011 By NC