Jumaat, Oktober 14, 2011

Pantang jangan tak pantang...

Assalamualaikum...

Hari ni adalah hari ke-18 saya erpantang... sibuk menghitung hari, bila la nak abis pantang.. saya ni pantang makan... hehehe...


Sebenarnya utk bersalin kali ni, saya berurut pada hari ke 5 utk 3 hari berturut2 dgn seorg makcik dekat rumah mak ani (rumah pengasuh budak2).  Sedapnya makcik tu mengurut... nak minta 5 hari, makcik tu marah, katanya, mana ada org berurut pantang sampai 5-7 hari?? katanya leh tumpah darah... oooooo, manalah saya tau, saya ingatkan kalo lagi lama berurut lagi elok.   Makcik jah kata kalo nak berurut lepas pantang or sebelum habis pantang tu boleh la, tp utk urut bersalin, eloknya 3 hari je. Lepas tu disusuli dgn meneruskan bengkung dan bertungku.


Saya sangat rajin membengkung diri sendiri sebab bengkung moden yg saya beli, sangat la senang nak pakai, selesa dan begitu praktikal.  Berbaloi dgn duit yg saya laburkan utk membeli bengkung tu.. pada saya mmg la mahal bengkung tu yg saya beli beserta dgn krim sireh.  Krim sireh ni disapu pada perut sebelum berbengkung. Memula hb sapukan krim sireh ni, punyalah pijar perut ni, jgn kata perut saya, tangan dia pun pijar jugak.  Sebenarnya  kena letak sikit iaitu satu sapuan nipis lawan arah jam. Lepas dr tu mmg saya berhati2 utk sapukan krim sireh tu dgn sapuan nipis je... baru la perut rasa hangat yg bersesuaian dan sedap bila dibengkung.  Perut pun dah susut dan pinggang pun dah nampak skrg... saya berniat nak mulakan exercise sit up lepas 40 hari nanti secara perlahan2... 


Sit up ni mmg saya amalkan masa anak dara, xnak perut ni naik dan nak jaga penampilan.  Masa tu saya akan pastikan saya buat sit up 100 kali setiap kali sekali sehari.  Masa dah kawin ni, dah jarang sgt.. agak2 mcm ni, baru la teringat nak buat sit up.  Saya selesa kalo dapat pakai seluar jeans saiz 27-28.. up sikit dari pinggang dulu, dulu 26 .. huhuhu.. kalo dpt pakai 28 pun dah ok dah.  dan saya tak amalkan crash diet, sebab saya ni pemakan org nyer. Perut dan badan saya sendiri yg akan kontrol cara pemakanan saya (saya yg ckp camtu - bukan fakta). sebabnya, bila saya dah makan terlalu byk, satu signal akan keluar, contohnya, saya jadi tak lalu makan, perut saya meragam, cirit birit, tekak tak sedap.. adalah dalam 3 hari jadi mcm tu dan saya dah lali sgt dgn keadaan mcm tu, sebab tau itu signal dari badan saya mengatakan yg saya tidak mengamalkan cara pemakanan yg sihat.  Percaya atau tidak 2-3 hari tersebut, berat badan saya boleh turun 2-3 kg sebab  saya tak lalu nak makan... dan lagi satu, metabolisma saya mmg tinggi.  Apapun sebenarnya, saya suka makan benda berkhasiat, nak2 bila usia dah menginjak pertengahan 30an ni.. saya suka makan oat, roti, bijirin, buah2an dan sayur mesti ada bila makan nasi.  Saya akan balance kan cara pemakanan saya.  Dan tambahan, saya dan family minum Monavie, satu produk kesihatan yg sangat lah baik utk diamalkan pemakanannya....

Rumah ni tak de penimbang laa.. kena keluar untuk timbang berat badan.  

Pantang makan? Saya xmkn benda yg sejuk dan berangin. Org kata boleh makan, saya makan, org kata tak leh makan, saya cuba tahan utk tak makan dan cuba elakkan.  Saya jarang makan nasi masa berpantang ni. Saya byk minum air milo, oat, susu, horlicks dgn biskut dan roti.  Itu yg tekak saya lalu nak makan.  Jamu? sejak dari anak pertama sampai anak ke4, saya tak betah makan jamu.  Saya tak lalu nak makan jamu.  Penah masa anak ke 3 saya makan jamu, badan naik panas dan saya jatuh demam, sakit kepala, last2 saya buat mana yg saya fikir badan saya boleh terima.  Lepas saya sihat dan habis waktu pantang, saya cari makanan kesihatan utk cover balik mana yg saya tak dpt nak cover masa pantang.  Carilah jamu dan supplementary yg bersesuaian dgn badan.  Org kata kalo tak jaga skrg, nanti2 kemudian akan dtg efek... jadi saya pun tak nak la ada efek bila dah berusia, takpun sethn dua tahun lagi.  Kena lah berusaha utk diri sendiri, utk suami dan juga utk anak2... 







3 ulasan:

Jue-Isteri_Ibu berkata...

hehehe..pas ni slim melim la kakakku sorang ni..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

ala yg makan oat tue sbbbjangkit dgn bos..hehe

Ikhlas Dari Hati.... berkata...

jue, kena slimkan badan jue, dulu penat bawa perut, ni nak kendung baby lak.. tulang belakang dah tak kuat dah.. huhu
ila, oat tu sejak azali lagi, tp bos punya oat lagi best, byk kekacang, byk kismis.. alamak, rindu kat pn sham... :)

 

Dari Hati © 2011 By NC