Rabu, Oktober 26, 2011

30 hari....

Assalamualaikum ..

Sudah pun 30 hari saya berpantang.  Cukup ke 30 hari saya berpantang? huhuhu.. ok lah, Afi Adnin dah pun cukup 30 hari, dan saya pula menghitung lagi 30 hari utk bekerja semula.  Rasa mcm tak cukup la cuti 2 bulan.  Mcm byk benda nak buat dlm masa 30 hari lagi ni. 

Semalam g klinik utk check up afi sebulan, saya timbang, dan berat saya skrg 59.5kg... huhu, baru turun 7kg. kena turunkan lagi paling2 5 kg lagi utk kembali ke berat asal.  Sempat kah? boleh kah? kena gak cuba turun kan kalo nak pakai seluar jeans kesayangan... huhuhu... afi pulak naik sekilo.. ok la, afi naik dua kilo lagi ibu suka!

Saya bercadang nak buat akikah pada 12 nov 2011.  Perancangannya kami nak bergabung adik beradik utk akikah anak2 kami, adik utk rayyan, teh utk haziq dan saya pulak utk afi dan firas.  Tapi di saat2 akhir cuma saya sorg je yg akikah kan afi seorg sebab yg lain semua dah lari bajet termasuk la saya sendiri.  Pada awal perancangan kami nak buat kenduri dan menjemput rakan2, saudara mara dan jiran tetangga (buat kat rumah mak di JB) umpamanya kenduri tumbang seekor lembu (byk tu) dan juga ada niat utk sedekah pada rumah anak2 yatim.  Tapi ntah macam mana, xde rezeki pulak diakhirnya saya seorg je la yg buat utk afi.  Panggil marhaban wanita je utk kenduri doa selamat, tu pun dah cukup memadai la kan.  

Dan satu lagi perkara baru utk saya ialah, saya tgh survey2 Cloth Diapers! nak pakaikan kat firas (disember ni ckp 3 thn) dan afi (30 hari).  Itu pun HB yg bagi green lite dan mengutarakan cadangan masa kami di Lunatots di Amcorp Mall semasa kami jalan2 cari baju baby baru2 ni.  Saya pun apa lagi, selalunya bila hb dah mula menyuarakan, saya pun suka la utk bersetuju.  ila pun ada juga ada jual CD kan, tp tak de stok.  Saya pun menggoogle la dlm blog2 di malaysia ni dan cari mana yg dalam bajet (ada bajet ke?).  Apapun kat lunatots tu kami dah beli pun 2 helai CD utk percubaan.  Ni pun dah order kat blog2 berkenaan utk tambah koleksi.  Saya percaya dengan penggunaan CD byk kami boleh berjimat... byk sgt laaa kan... setuju tak?  Nanti saya akan promo kat member2 pulak.  HB saya soh saya jual CD ni, tapi saya ni hangat2 tahi ayam la.. tunggu la bila blog saya dah cantek (leh gitu)... ?

Lagi satu, saya dlm operasi memerah susu badan.. hehehe.. utk stok afi.  Susu badan buat masa skrg ni kurang memberangsangkan.. huhu, sedih sikit, susah hati sikit, tp harap2 tak la menjejaskan pengeluaran susu.  Mmg saya amalkan minum byk air suam, susu dan pelbagai laa nak buat utk proses ni.  Minta2 usaha saya berjaya utk membekalkan afi susu yg cukup bila ibu bekerja nanti.  Kesian afi.  Dan saya dalam dilema juga ni, sebab tak tau sama ada saya ada masa ke idak utk memerah susu kat pejabat nanti.  Ya Allah, minta2 saya boleh bekalkan afi dgn susu badan sehingga paling2 kurang pun sehingga afi 6 bulan.  

Oooo.. dan lagi satu aktiviti saya semasa pantang selain dari baca blog, menjengah blog, memerah susu, saya juga sekarang ni mengumpul semula novel2 terkini.  Pantang biras saya bgtau ada citer menarik, saya pun soh la hb saya pergi belikan kat kedai buku.. hehehe.. tq ye pogie... 

Jadi itu lah yg saya buat masa pantang selain dari rutin2 harian.. ermmm skrg ni pun suka main angry bird kat IPAD.. hehehehe...budak2 kat rumah ni telah mempengaruhi ibu utk main angry bird bagi membuang masa bosan ibu kat rumah setelah keje2 diatas penat ibu buat.. ok la tu kan, riadah.

Rabu, Oktober 19, 2011

Belog owh BLOG...

Assalamualaikum...

Memandangkan saya ni sedang berpantang, mmg tak byk keje nak buat kat rumah ni, selain dpd keje2 rutin. Tambahan pulak, tinggal berdua dgn si Afi ni je, maka byk la masa kosong dan setakat ni Afi tak penah lak meragam.  Mmg best la dok rumah (kata org yg bekerja), tp kan, tak tau sampai bila leh tahan dok rumah (sekiranya dah tak bekerja).

Jadinya, lately ni saya rajin tgk blog kawan2 saya, dan juga kawan2 kepada kawan2 saya.. especially saya akan jenguk blog kokoadik.blogspot.com; ila punya, dan juga jue punye blog : cinta-anugerah.blogspot.com; selain tu, jenguk gak kak zaida punya blog, tp kak zaida tak update blog dia ... huhu.. dan kawan kepada kawan2 saya.... 

Cantek blog kawan2 saya tu.. ada liplap2, ada gambar, ada byk iklan, dan mcm2 la... kalo dulu, jue la yg rajin mengajar nak masuk kan itu, nak masukkan ini, tp jue dah jauh dah...  ila lak sibuk, behtu laju je update blog dia.. ada je apa2 citer dia nak citer.. ada je kompetisyen yg dia menang... jeles akak, tp akak happy, dgn cara tu pun leh dpt duit kan ila, takyah la nak jual2 produk MLM .. hehehehehe...

Takpelah, tunggu saya rajin membelek mcm mana nak cantek kan blog nanti saya buatlah, nasib baik hb saya tak giler blog, kalo idak, mcm2 dah dia masukkan.. (ceh ceh ceh... )

Ila, nanti ada masa leh la tolong akak cantek kan blog akak ek... hihihihi.... :P



Jumaat, Oktober 14, 2011

Pantang jangan tak pantang...

Assalamualaikum...

Hari ni adalah hari ke-18 saya erpantang... sibuk menghitung hari, bila la nak abis pantang.. saya ni pantang makan... hehehe...


Sebenarnya utk bersalin kali ni, saya berurut pada hari ke 5 utk 3 hari berturut2 dgn seorg makcik dekat rumah mak ani (rumah pengasuh budak2).  Sedapnya makcik tu mengurut... nak minta 5 hari, makcik tu marah, katanya, mana ada org berurut pantang sampai 5-7 hari?? katanya leh tumpah darah... oooooo, manalah saya tau, saya ingatkan kalo lagi lama berurut lagi elok.   Makcik jah kata kalo nak berurut lepas pantang or sebelum habis pantang tu boleh la, tp utk urut bersalin, eloknya 3 hari je. Lepas tu disusuli dgn meneruskan bengkung dan bertungku.


Saya sangat rajin membengkung diri sendiri sebab bengkung moden yg saya beli, sangat la senang nak pakai, selesa dan begitu praktikal.  Berbaloi dgn duit yg saya laburkan utk membeli bengkung tu.. pada saya mmg la mahal bengkung tu yg saya beli beserta dgn krim sireh.  Krim sireh ni disapu pada perut sebelum berbengkung. Memula hb sapukan krim sireh ni, punyalah pijar perut ni, jgn kata perut saya, tangan dia pun pijar jugak.  Sebenarnya  kena letak sikit iaitu satu sapuan nipis lawan arah jam. Lepas dr tu mmg saya berhati2 utk sapukan krim sireh tu dgn sapuan nipis je... baru la perut rasa hangat yg bersesuaian dan sedap bila dibengkung.  Perut pun dah susut dan pinggang pun dah nampak skrg... saya berniat nak mulakan exercise sit up lepas 40 hari nanti secara perlahan2... 


Sit up ni mmg saya amalkan masa anak dara, xnak perut ni naik dan nak jaga penampilan.  Masa tu saya akan pastikan saya buat sit up 100 kali setiap kali sekali sehari.  Masa dah kawin ni, dah jarang sgt.. agak2 mcm ni, baru la teringat nak buat sit up.  Saya selesa kalo dapat pakai seluar jeans saiz 27-28.. up sikit dari pinggang dulu, dulu 26 .. huhuhu.. kalo dpt pakai 28 pun dah ok dah.  dan saya tak amalkan crash diet, sebab saya ni pemakan org nyer. Perut dan badan saya sendiri yg akan kontrol cara pemakanan saya (saya yg ckp camtu - bukan fakta). sebabnya, bila saya dah makan terlalu byk, satu signal akan keluar, contohnya, saya jadi tak lalu makan, perut saya meragam, cirit birit, tekak tak sedap.. adalah dalam 3 hari jadi mcm tu dan saya dah lali sgt dgn keadaan mcm tu, sebab tau itu signal dari badan saya mengatakan yg saya tidak mengamalkan cara pemakanan yg sihat.  Percaya atau tidak 2-3 hari tersebut, berat badan saya boleh turun 2-3 kg sebab  saya tak lalu nak makan... dan lagi satu, metabolisma saya mmg tinggi.  Apapun sebenarnya, saya suka makan benda berkhasiat, nak2 bila usia dah menginjak pertengahan 30an ni.. saya suka makan oat, roti, bijirin, buah2an dan sayur mesti ada bila makan nasi.  Saya akan balance kan cara pemakanan saya.  Dan tambahan, saya dan family minum Monavie, satu produk kesihatan yg sangat lah baik utk diamalkan pemakanannya....

Rumah ni tak de penimbang laa.. kena keluar untuk timbang berat badan.  

Pantang makan? Saya xmkn benda yg sejuk dan berangin. Org kata boleh makan, saya makan, org kata tak leh makan, saya cuba tahan utk tak makan dan cuba elakkan.  Saya jarang makan nasi masa berpantang ni. Saya byk minum air milo, oat, susu, horlicks dgn biskut dan roti.  Itu yg tekak saya lalu nak makan.  Jamu? sejak dari anak pertama sampai anak ke4, saya tak betah makan jamu.  Saya tak lalu nak makan jamu.  Penah masa anak ke 3 saya makan jamu, badan naik panas dan saya jatuh demam, sakit kepala, last2 saya buat mana yg saya fikir badan saya boleh terima.  Lepas saya sihat dan habis waktu pantang, saya cari makanan kesihatan utk cover balik mana yg saya tak dpt nak cover masa pantang.  Carilah jamu dan supplementary yg bersesuaian dgn badan.  Org kata kalo tak jaga skrg, nanti2 kemudian akan dtg efek... jadi saya pun tak nak la ada efek bila dah berusia, takpun sethn dua tahun lagi.  Kena lah berusaha utk diri sendiri, utk suami dan juga utk anak2... 







Sabtu, Oktober 08, 2011

Assalamualaikum dunia....

Assalamualaikum...

macam2 nak citer.. byk rasanya nak bercerita.. nak start dari mana ye? ok, kita start dari jumuan raya pejabat ketua pengarah... hehehe... 
Alhamdulillah, hari jumaat lepas, 23 Sept. 11, pejabat ketua pengarah buat majlis jamuan hari raya... syok nya.. mmg tak sabar bila dpt tahu berita pejabat KP nak buat jamuan raya, terbayang2 apa yg bakal disajikan nanti.  Tak tau la kenapa teruja sgt... mungkinkah???

Pada hari jadinya tu, mcm2 ada, nasi briyani, lemang, rendang lala, rendang daging, ketupat, satay, kuah kacang, kuih raya, biskut raya, kek dan bbrp menu, tp rasanya org2 kita ni mmg suka sgt kat satay... sekejapan je satay tu dah pun habis.  Nasib baik la kita tak baper dgn satay, jamah secucuk pun cukup.  Apa yg kita kejarkan hari tu ialah ketupat, kuah kacang dan juga rendang dan lemang.. sedapnya...! mmg puas makan.. sengkak perut rasanya.  Ni kisah hari jumaat...

Hari sabtu, kami pergi IKEA... nak beli rak utk brg baby... penat gak la berjalan, almaklumlah dah sarat dah.. ni pertengahan minggu ke 37... tak baper minggu or mungkin tak baper hari lagi tiba lah masanya... jeng jeng jeng...

Lama tak berjalan di IKEA, dpt la beli brg2 yg nak.. berhabis duit sikit tak pe, ada pun bendanya.. itupun targetnya... ok la tu kan.. lepas tu kami layan lak budak2 makan nasi ayam, dan kemudian ke IKANO, membeli buku di kedai buku POPULAR... nak gak cari novel sebuah dua... nak gak carikan budak2 buku.  Bab2 buku ni, kita mmg tak berkira, belilah buku yg bermanfaat, ibu tak kisah, ibu suka anak2 ibu baca buku mcm ibu.. hehehhe.. walaupun beli buku novel, buku cerita ke, or apa buku sekalipun... habis gak RM kat situ, tp tak pe...

Hari ahad, duduk rumah, sebab rasanya keperluan dah pun cukup dan dah pun penat berjalan semalam.  So, masak sup ayam dan sayur.. bersih rumah, basuh baju, kemas baju, gaduh dgn anak2... ermmm boringnya bila astro dah tak de... hb amik keputusan utk potong astro... cuba kita hidup tanpa astro, boleh ke idak.. rasanya boleh je... astro pun tayang ulang2.. behtu bila hujan tak dapat signal.. tp nanti ibu pantang ibu boring la tak dapat layan cerita.  Buat masa ni, ayah pasang arial, tp bukan semua channel jelas.. takpe2... ibu layan gadget ibu je nanti.. leh gak blogging and window shopping online... WINDOW SHOPPING je.. hihihi... 

Hari isnin seperti biasa, bermula la rutin seharian... kerja dan sekolah, ibu ayah keje, anak g sekolah... opis, sekolah bbysiter.. huhuhu.. dalam keadaan sarat mcm ni, rasanya semua benda malas nak buat... tp sebenarnya kalo g opis tu leh jadi satu terapi... bila kat opis, senyum je memanjang, leh jumpa kawan2, borak2, gosip2, gurau senda, tau perkembangan dunia... kalo kat rumah, gaduh dgn anak, gaduh dgn anak, itu tak betul ini tak betul.. aduhai... itu tak leh ini tak leh.. padahal yg tak betul tu, yg tak boleh tu ibu ler ...rimas agaknya budak2 bila asyik kena bebel je.. abih tu, dah ibu mcm tu kan... hormon mengandung kot.. tu pun ibu dah try lower down dan habis sabar dah tu... kadang budak2 buat salah pun, ibu cool je lagi, nak2 kalo ayah ada... ermmmm.... opis gak tpt lepas tension.  


Kebetulan bos tak de lak sepanjang minggu tu sebab g geneva, so, relaks sket.. eh, relaks byk.. 

Tapi kan awal pagi kan, dah rasa tak sedap badan.. kepala asyik pening memanjang... behtu asyik rasa nak kencing je... dlm pkl 9 mcm tu, cuba check kat bilik air, bila lap dgn tisu je, ada tanda darah... jeng jeng jeng... apakah??? ok, tak pe, relaksss.... bukan tak de pengalaman kan... hehehe... apapun hari tu rasa nak MC, nak g klinik utk check up dan rehat kat rumah.  Yg benar, semalaman tak dpt tido lena, sebab perut ni dah tak selesa waima mcm mana baring sekalipun.. takkan nak tido berdiri kot? 


Then, bagi tau kak sal kata nak balik n minta tlg cari pengganti di tpt kita... siap2 call en fauzi utk amik kita kat opis bila kita dah sedia nak balik. Pkl 10 kita kuar opis... then decide utk rehat dulu kat rumah, tgh hari sikit baru g klinik utk check up n minta MC.
Darah dah tak keluar dah, cuma ada tanda coklat yg agak byk kat seluar dalam... rasa sakit pun tak de lagi... 


Bila balik rumah, apa lagi, dpt bantal, qada' la tido utk yg semalaman tak dpt tido, kita tido, en. hb pun tido sekali, tp rasanya dia tido lebih lama dari kita tido.  Zohor, kita kejut dia.  Behtu kita cadang utk terus pegi Kohilal (plan nak bersalin di Kohilal) utk check up.. 

Jam tu pkl 3 lebih tiba di kohilal.  Bila beritahu ada tanda darah keluar, terus naik kat wad utk check bukaan, betul kah dah buka? Doktor Jamaliah (yg jadi doktor sambut bersalin nanti) dah balik, shift nyer sebelah pagi dari jam 9 hingga 2 ptg, tak perasan lah pulak kat kad tu ada tulis... so, yg check tu staff nurse.. xpe la, ok je.. 


Tgk2 jalan apa pun tak buka lagi... ooowwwh, sungguh suspens... behtu nak minta MC doktor shift belum sampai, dia sampai dalam pkl 5 ptg hingga 9 mlm, so tak dpt la amik MC, kalo nak MC gak, kena datang lagi kemudian.

En. hb menyarankan kita amik MC tu malam karang... 
Malam nya, kami pegi Kohilal tu balik .. aduih, jauh ler.. dari desa petaling ke ampang.. hujung nuuuunnn ke hujung niiiinnnn... tp nak wat mcm mana, mungkin rezeki bby di Kohilal.. 

Sampai kohilal, doktor pun buat check up, scan dan kita cerita apa yg dialami pagi.  Bila dah scan, doktor kata, kepala baru separuh, lagipun ni baru 37 minggu..oh ye, masa scan tu, besar baby ialah 2.5kg.. ermmmm, musykil gak, sebab baru seminggu lepas, scan berat bby dlm 2.9 mcm tu.. oooo, kecik bby ni.. ok la... minta2 tak besar mcm firas.. 

masih ada masa lagi... nak check bawah tak? kita kata tak yah la sebab dah check tadi, tanda2 nak bersalin pun tak de lagi... jadi dapat lah MC sehari.. minta dua hari doktor kata, kalo ada tanda or rasa tak sihat lagi, nanti leh minta MC utk esok.. ok lah doktor, dpt sehari utk hari ni pun jadi lah.. esok kita g opis la... lagi pun nak settle tanggung kerja dan tunjuk pada yg mengganti nanti dokumen2 dan fail2 penting kat opis tu nanti... adalah masa sket...

lepas check up, kita makan nasi lemak kat tmn melati.... lama dah tak makan kat situ... lepas makan, terus balik rumah.. nak rehat, sebab esok nak keje... 

malam tu, start pkl doblas mlm ada rasa sakit di perut... jeng jeng jeng... apakah? rasanya angin kot.. sebab tak jelas lagi rasa sakit masa tu..  dan lagi pun percaya doktor kata awal lagi dan tanda2 pun tak jelas dan tak de.

tapi kan... setgh jam setgh jam ada rasa sakit... so, dah start kira dah... kot la kan mmg tetiba je bby ni nak keluar.. jadi, dari jam doblas sampai ke pkl 4 tu, mcm dah confirm ni adalah tanda resa nak bersalin. sebab semakin dekat rasa sakit nya.. dan Allah saja yg tau sakitnya macam mana.. pogie lak tak lena tido asyik bertanya nak ke kohilal ke? kita lak selagi leh tahan kita tahan.. cuma bbrp kali masuk air utk buang air kecik dan rasa sakit perut utk buang air besar.. cirit sikit la..

kat pkl lima lebih, mmg rasa tak tahan sangat n minta pogie standby... memandangkan budak2 semua tgh tido dan masa masih awal, dan leceh lak nak bawa ramai2 dlm kete, kebetulan pogie lak bawa kete kancil balik, maka pogie putuskan utk bawa firas je, hadid n ariq, kami tinggal pesan, kata, ayah nak bawa ibu pegi hospital, nanti ayah balik... ntah la, dgr ke tak dgr ke, faham ke tak faham ke... kami tinggal kan budak berdua kat rumah.

dalam perjalanan tu, sakit nyer semakin kerap, kita genggam kerusi sekuat hati... minta2 tak de apa2 dan dipermudahkan proses bersalin ni sekiranya dah tiba masa.... bby, tolong la ibu ye.. masa kat rumah tadi, sempat minum air zamzam dan juga kurma nabi, minta doa pada Allah Taala permudahkan segala urusan.  Dalam kereta, tak henti2 selawat atas nabi... mmg tak berckp langsung...

Tiba di kohilal, kita dibawa terus ke bilik bersalin, apa bila check, staff nurse tu kata, dah boleh terus teran dah.. nape dtg lambat sgt..takut nanti tak sempat apa, terus terberanak... kita pun citer ler yg pagi tadi tak de langsung sakit bersalin, ingatkan sakit perut biasa je.  diorg pun kelam kabut la call dr jamaliah... stgh jam jugaklah doktor tu nak sampai ke hospital, awal pagi subuh sepi lak tu..  so, SN kata, kalo rasa nak terberak or nak meneran, teran je la,kita try sambut, agak2 kalo leh tahan sampai dr datang, tahan la.. Alhamdulillah, doktor datang awal... so, tiba lah masa nyer, meneran sampai 3 kali barulah baby keluar... tu pun tersangkut tali pusat kat leher, sebab baby lama tak bagi resa nak meneran, tu pun SN tolong urut2 perut... mudah nya bersalin kali ni sebab tak yah tunggu lama dan doktor pun relaks je... berat baby??? 3.45kg... hahahaha.. padahal masa scan tu 2.5kg... hihihihi...

Syukur Alhamdulillah... nama baby? pogie tak kasi tau lagi.. dia kata nanti bila dah daftar baru leh war2 kan nama tu... 




first picture AFI

LITTLE BROTHER

AFI ADNIN BIN MOHD FAUZI


Sememangnya kita memanjatkan kesyukuran kepada Allah Taala yg memberi kemudahahan sewaktu bersalin kali ni. Syukur Alhamdulillah.... 

Nanti kita sambung cerita lagi pasal dlm wad... bby dah pun nangis minta di susu w/pun sebenarnya dah dua kali benti menaip utk kasi susu kat bby.  Alhamdulillah, utk bby ni pun sama gak, susu byk keluar spt waktu2 abg2 nya.  Azam kita, kita nak kasi fully breast feed pada bby sehingga bila2 sehingga habis kering susu kat badan... AMIN...
 

Dari Hati © 2011 By NC