Jumaat, September 23, 2011

Cuti hujung minggu yg panjang... macam2...

Assalamualaikum wbt.

Wah, minggu ni kandungan masuk 37 minggu.. minggu depan 38 minggu.. ermmm... kalau boleh nak cepat bersalin.  Bersalin kat mana? Ada dua hospital pilihan; sama ada di Pusat Rawatan Kohilal atau pun Hospital Ampang. Jauh dari rumah? tak pe kot, insya Allah boleh dan sempat sampai. Mudah2an tak de masalah apa2.

Persiapan baby? Persiapan ibu? Last week, kebetulan cuti Hari Malaysia jatuh hari Jumaat dan seterusnya cuti hujung minggu, sebaik mungkin menghabiskan masa dengan membeli barang2 keperluan baby.  Kebetulan hari sabtu tu, hadid n ariq diajak mak ani (pengasuhnya) pergi beraya.  So, seharian la diorg duduk berjalan dengan pengasuh ke sana sini.  Kami bawa firas je.  Memula lepas register n check up kat Kohilal, kami pergi desa pandan, kononnya nak ke outlet FIFI kat situ, rupa2nya bukan rezeki kami, kedai tu dah tutup dah pun... huhuhu... HB ajak pegi SOGO. maka ke SOGO la kami.

Nasib baik sales lagi.  Jadi kebanyakan barang baby kami beli di SOGO.  Kami lunch di Bukit Bellamy, makan rojak dan nasi ayam.  Lepas tu, kami singgah rumah mak ani, ingatkan budak2 dah habis berjalan, rupanya belum lagi, malam pun diorg nak ajak budak2 tu g jamuan raya PPR situ.  Mak ani pesan utk bawa baju melayu utk dipakai malam tu.  Sebelum balik rumah, kami singgah jap kedai ANAKKU kat tasik permaisuri.  Beli lagi barang baby kat situ, tak beli byk pun, lagi pun ada offer utk bbrp barang yg ada kat situ.  Kemudian barulah kami balik rumah....

Kat rumah, lain pulak cerita... hajat hati nak dptkan gadget yg di target (IPAD) heheheheh... so, browsing kat mudah.com.my.. HB pun tolong browse kan jugak.. xde la nak cari yg IPAD2 tu, cuma nak buat main2 je... akhirnya dpt gak satu contact ni, nak jual IPAD 64G 3G ... hb call n try to nego... Mrs. Yong tu kata nanti hb dia akan call balik berkenaan price nego tu.

Lepas maghrib, kami hantar baju ke rumah mak ani.  Arah tuju seterusnya ke VIVA cheras... VIVA cheras ni menjual barang2 perabot dan elektrik.  Ini kali kedua kami ke sini.  Masa first time dulu, xbyk kedai yg buka lagi, tp this time, lebih happening sket.  Ok lah.. masa jalan2 tu, kami dpt call dari Mr. Yong dan setuju dgn harga kami nego. Malam tu jugak kami ke UOG Jalan Kelang Lama utk jumpa, tgk barang dan kalo jadi, kami beli laaa... seronotnya.... dpt harga yg baik dgn barang yg diidam2kan. Maka, hajat pun tercapai, Alhamdulillah....

Cumanya bila dah dpt barang tu, tak tau lak nak buat apa dgn benda tu... hihih.. merenyam tak namanya???

Ok, next, kita call mak ani, tanya budak2 mcm mana? Mak ani kata, budak2 belum habis beraya lagi, dan kami decide, biarlah budak2 tido kat rumah mak ani, esok pagi kami amik.  Jam pun dah lewat dah, hampir pkl 10 ++.  Firas pun keletihan berjalan hari ini.

Hari ahad kami tak ke mana2... puas dah berjalan jumaat dan sabtu.  Hari ahad, hari kemas rumah dan hari relaks... cukup la tu, dah banyak berbelanja... cuma nak top up sikit2 mana yg belum ada... utk ibu, ibu rasa ok kot... bidan pun dah tempah, bag utk persediaan bersalin pun dah siap, barang baby mana yg penting tu dah ada, nanti kalo tak de, leh top up kemudian, insya Allah.  Rasanya cukup la apa yg dah sedia sekarang ni.  Cuma kena kuatkan fizikal dan mental je dan bersedia ke saat melahirkan.


2 ulasan:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

gambar please.. hp kan canggih..haha

Ikhlas Dari Hati.... berkata...

Gambar apa ye mama a mana? Xyah la, hari2 tgk muka akak.....

 

Dari Hati © 2011 By NC