Sabtu, Oktober 08, 2011

Assalamualaikum dunia....

Assalamualaikum...

macam2 nak citer.. byk rasanya nak bercerita.. nak start dari mana ye? ok, kita start dari jumuan raya pejabat ketua pengarah... hehehe... 
Alhamdulillah, hari jumaat lepas, 23 Sept. 11, pejabat ketua pengarah buat majlis jamuan hari raya... syok nya.. mmg tak sabar bila dpt tahu berita pejabat KP nak buat jamuan raya, terbayang2 apa yg bakal disajikan nanti.  Tak tau la kenapa teruja sgt... mungkinkah???

Pada hari jadinya tu, mcm2 ada, nasi briyani, lemang, rendang lala, rendang daging, ketupat, satay, kuah kacang, kuih raya, biskut raya, kek dan bbrp menu, tp rasanya org2 kita ni mmg suka sgt kat satay... sekejapan je satay tu dah pun habis.  Nasib baik la kita tak baper dgn satay, jamah secucuk pun cukup.  Apa yg kita kejarkan hari tu ialah ketupat, kuah kacang dan juga rendang dan lemang.. sedapnya...! mmg puas makan.. sengkak perut rasanya.  Ni kisah hari jumaat...

Hari sabtu, kami pergi IKEA... nak beli rak utk brg baby... penat gak la berjalan, almaklumlah dah sarat dah.. ni pertengahan minggu ke 37... tak baper minggu or mungkin tak baper hari lagi tiba lah masanya... jeng jeng jeng...

Lama tak berjalan di IKEA, dpt la beli brg2 yg nak.. berhabis duit sikit tak pe, ada pun bendanya.. itupun targetnya... ok la tu kan.. lepas tu kami layan lak budak2 makan nasi ayam, dan kemudian ke IKANO, membeli buku di kedai buku POPULAR... nak gak cari novel sebuah dua... nak gak carikan budak2 buku.  Bab2 buku ni, kita mmg tak berkira, belilah buku yg bermanfaat, ibu tak kisah, ibu suka anak2 ibu baca buku mcm ibu.. hehehhe.. walaupun beli buku novel, buku cerita ke, or apa buku sekalipun... habis gak RM kat situ, tp tak pe...

Hari ahad, duduk rumah, sebab rasanya keperluan dah pun cukup dan dah pun penat berjalan semalam.  So, masak sup ayam dan sayur.. bersih rumah, basuh baju, kemas baju, gaduh dgn anak2... ermmm boringnya bila astro dah tak de... hb amik keputusan utk potong astro... cuba kita hidup tanpa astro, boleh ke idak.. rasanya boleh je... astro pun tayang ulang2.. behtu bila hujan tak dapat signal.. tp nanti ibu pantang ibu boring la tak dapat layan cerita.  Buat masa ni, ayah pasang arial, tp bukan semua channel jelas.. takpe2... ibu layan gadget ibu je nanti.. leh gak blogging and window shopping online... WINDOW SHOPPING je.. hihihi... 

Hari isnin seperti biasa, bermula la rutin seharian... kerja dan sekolah, ibu ayah keje, anak g sekolah... opis, sekolah bbysiter.. huhuhu.. dalam keadaan sarat mcm ni, rasanya semua benda malas nak buat... tp sebenarnya kalo g opis tu leh jadi satu terapi... bila kat opis, senyum je memanjang, leh jumpa kawan2, borak2, gosip2, gurau senda, tau perkembangan dunia... kalo kat rumah, gaduh dgn anak, gaduh dgn anak, itu tak betul ini tak betul.. aduhai... itu tak leh ini tak leh.. padahal yg tak betul tu, yg tak boleh tu ibu ler ...rimas agaknya budak2 bila asyik kena bebel je.. abih tu, dah ibu mcm tu kan... hormon mengandung kot.. tu pun ibu dah try lower down dan habis sabar dah tu... kadang budak2 buat salah pun, ibu cool je lagi, nak2 kalo ayah ada... ermmmm.... opis gak tpt lepas tension.  


Kebetulan bos tak de lak sepanjang minggu tu sebab g geneva, so, relaks sket.. eh, relaks byk.. 

Tapi kan awal pagi kan, dah rasa tak sedap badan.. kepala asyik pening memanjang... behtu asyik rasa nak kencing je... dlm pkl 9 mcm tu, cuba check kat bilik air, bila lap dgn tisu je, ada tanda darah... jeng jeng jeng... apakah??? ok, tak pe, relaksss.... bukan tak de pengalaman kan... hehehe... apapun hari tu rasa nak MC, nak g klinik utk check up dan rehat kat rumah.  Yg benar, semalaman tak dpt tido lena, sebab perut ni dah tak selesa waima mcm mana baring sekalipun.. takkan nak tido berdiri kot? 


Then, bagi tau kak sal kata nak balik n minta tlg cari pengganti di tpt kita... siap2 call en fauzi utk amik kita kat opis bila kita dah sedia nak balik. Pkl 10 kita kuar opis... then decide utk rehat dulu kat rumah, tgh hari sikit baru g klinik utk check up n minta MC.
Darah dah tak keluar dah, cuma ada tanda coklat yg agak byk kat seluar dalam... rasa sakit pun tak de lagi... 


Bila balik rumah, apa lagi, dpt bantal, qada' la tido utk yg semalaman tak dpt tido, kita tido, en. hb pun tido sekali, tp rasanya dia tido lebih lama dari kita tido.  Zohor, kita kejut dia.  Behtu kita cadang utk terus pegi Kohilal (plan nak bersalin di Kohilal) utk check up.. 

Jam tu pkl 3 lebih tiba di kohilal.  Bila beritahu ada tanda darah keluar, terus naik kat wad utk check bukaan, betul kah dah buka? Doktor Jamaliah (yg jadi doktor sambut bersalin nanti) dah balik, shift nyer sebelah pagi dari jam 9 hingga 2 ptg, tak perasan lah pulak kat kad tu ada tulis... so, yg check tu staff nurse.. xpe la, ok je.. 


Tgk2 jalan apa pun tak buka lagi... ooowwwh, sungguh suspens... behtu nak minta MC doktor shift belum sampai, dia sampai dalam pkl 5 ptg hingga 9 mlm, so tak dpt la amik MC, kalo nak MC gak, kena datang lagi kemudian.

En. hb menyarankan kita amik MC tu malam karang... 
Malam nya, kami pegi Kohilal tu balik .. aduih, jauh ler.. dari desa petaling ke ampang.. hujung nuuuunnn ke hujung niiiinnnn... tp nak wat mcm mana, mungkin rezeki bby di Kohilal.. 

Sampai kohilal, doktor pun buat check up, scan dan kita cerita apa yg dialami pagi.  Bila dah scan, doktor kata, kepala baru separuh, lagipun ni baru 37 minggu..oh ye, masa scan tu, besar baby ialah 2.5kg.. ermmmm, musykil gak, sebab baru seminggu lepas, scan berat bby dlm 2.9 mcm tu.. oooo, kecik bby ni.. ok la... minta2 tak besar mcm firas.. 

masih ada masa lagi... nak check bawah tak? kita kata tak yah la sebab dah check tadi, tanda2 nak bersalin pun tak de lagi... jadi dapat lah MC sehari.. minta dua hari doktor kata, kalo ada tanda or rasa tak sihat lagi, nanti leh minta MC utk esok.. ok lah doktor, dpt sehari utk hari ni pun jadi lah.. esok kita g opis la... lagi pun nak settle tanggung kerja dan tunjuk pada yg mengganti nanti dokumen2 dan fail2 penting kat opis tu nanti... adalah masa sket...

lepas check up, kita makan nasi lemak kat tmn melati.... lama dah tak makan kat situ... lepas makan, terus balik rumah.. nak rehat, sebab esok nak keje... 

malam tu, start pkl doblas mlm ada rasa sakit di perut... jeng jeng jeng... apakah? rasanya angin kot.. sebab tak jelas lagi rasa sakit masa tu..  dan lagi pun percaya doktor kata awal lagi dan tanda2 pun tak jelas dan tak de.

tapi kan... setgh jam setgh jam ada rasa sakit... so, dah start kira dah... kot la kan mmg tetiba je bby ni nak keluar.. jadi, dari jam doblas sampai ke pkl 4 tu, mcm dah confirm ni adalah tanda resa nak bersalin. sebab semakin dekat rasa sakit nya.. dan Allah saja yg tau sakitnya macam mana.. pogie lak tak lena tido asyik bertanya nak ke kohilal ke? kita lak selagi leh tahan kita tahan.. cuma bbrp kali masuk air utk buang air kecik dan rasa sakit perut utk buang air besar.. cirit sikit la..

kat pkl lima lebih, mmg rasa tak tahan sangat n minta pogie standby... memandangkan budak2 semua tgh tido dan masa masih awal, dan leceh lak nak bawa ramai2 dlm kete, kebetulan pogie lak bawa kete kancil balik, maka pogie putuskan utk bawa firas je, hadid n ariq, kami tinggal pesan, kata, ayah nak bawa ibu pegi hospital, nanti ayah balik... ntah la, dgr ke tak dgr ke, faham ke tak faham ke... kami tinggal kan budak berdua kat rumah.

dalam perjalanan tu, sakit nyer semakin kerap, kita genggam kerusi sekuat hati... minta2 tak de apa2 dan dipermudahkan proses bersalin ni sekiranya dah tiba masa.... bby, tolong la ibu ye.. masa kat rumah tadi, sempat minum air zamzam dan juga kurma nabi, minta doa pada Allah Taala permudahkan segala urusan.  Dalam kereta, tak henti2 selawat atas nabi... mmg tak berckp langsung...

Tiba di kohilal, kita dibawa terus ke bilik bersalin, apa bila check, staff nurse tu kata, dah boleh terus teran dah.. nape dtg lambat sgt..takut nanti tak sempat apa, terus terberanak... kita pun citer ler yg pagi tadi tak de langsung sakit bersalin, ingatkan sakit perut biasa je.  diorg pun kelam kabut la call dr jamaliah... stgh jam jugaklah doktor tu nak sampai ke hospital, awal pagi subuh sepi lak tu..  so, SN kata, kalo rasa nak terberak or nak meneran, teran je la,kita try sambut, agak2 kalo leh tahan sampai dr datang, tahan la.. Alhamdulillah, doktor datang awal... so, tiba lah masa nyer, meneran sampai 3 kali barulah baby keluar... tu pun tersangkut tali pusat kat leher, sebab baby lama tak bagi resa nak meneran, tu pun SN tolong urut2 perut... mudah nya bersalin kali ni sebab tak yah tunggu lama dan doktor pun relaks je... berat baby??? 3.45kg... hahahaha.. padahal masa scan tu 2.5kg... hihihihi...

Syukur Alhamdulillah... nama baby? pogie tak kasi tau lagi.. dia kata nanti bila dah daftar baru leh war2 kan nama tu... 




first picture AFI

LITTLE BROTHER

AFI ADNIN BIN MOHD FAUZI


Sememangnya kita memanjatkan kesyukuran kepada Allah Taala yg memberi kemudahahan sewaktu bersalin kali ni. Syukur Alhamdulillah.... 

Nanti kita sambung cerita lagi pasal dlm wad... bby dah pun nangis minta di susu w/pun sebenarnya dah dua kali benti menaip utk kasi susu kat bby.  Alhamdulillah, utk bby ni pun sama gak, susu byk keluar spt waktu2 abg2 nya.  Azam kita, kita nak kasi fully breast feed pada bby sehingga bila2 sehingga habis kering susu kat badan... AMIN...

2 ulasan:

Jue-Isteri_Ibu berkata...

alhamdulillah kak.. mmg suspen btl la adik firas ni..apa2 pun tahniah dan take care..jgn lupa upload gambo bb yer...

Ikhlas Dari Hati.... berkata...

Tu la tu, terima kasih ju... Syukur alhamdulillah...

 

Dari Hati © 2011 By NC