Rabu, Ogos 10, 2011

Oven dan biskut raya..

Hari minggu lepas g beli Oven.. hehehe, oven sederhana besar je... lepas la utk buat biskut, kek dan yg sewaktu dgn nya..
cekononnya nak buat biskut raya utk tahun ni.. insya Allah, kalo diberikan kudrat dan kerajinan, nak gak la buat kuih sendiri... dah lama sgt la tak buat biskut2 nih... rasanya sepanjang kawin ni boleh dibilang dgn jari berapa kali je buat kek .. biskut tu tak de la.. Alasan? hmmm, oven yg ada kecik sgt dan dah tak baper ok. dan lagi satu sebab alat2 buat kuih nya yg tak berapa nak ada...
Jadi sekarang ni, bila oven dah ada, mood lak ada.. hehehe, mudah2an dpt la anak2 merasa air tangan ibu membuat biskut..

Experiment pertama dah pun jalan, buat biskut honey cornflakes.. mak kasi resipi. Honey cornflakes ni senang nak buat, sebagai permulaan merasmikan oven tu la kan.. hehehe.. Alhamdulillah, menjadi, tp kena adjust sikit, sebab oven baru ni temperature dia kena jaga gak.. kang tak cukup garing la, apa la.. tp setakat ni, puas hati...

Ni nanti nak sambung lagi buat cornflakes madu. Sementara dpt cari resipi yg sesuai dgn kudrat dan tak baper leceh.  Nak kena pinjam mak nyer buku resipi nih.. leh la nanti buat roti, pizza, biskut, kek spt dulu2...

Hehehe, mmg suka gak buat biskut masa muda remaja dulu. kalo raya tu kan, leh buat 3 ke 4 jenis biskut raya satu hari... tu pun dua adunan je.. suka try buat biskut baru.. biskut favorite mmg tak leh tinggal la kan...

Ni nak tunggu mak kasi resipi biskut fav kami sefamily, biskut coklat cip...mmm nyum nyum.. sedapnya...
itu la biskut yg kena ada waktu raya... sedap sgt...

Tunggu lepas bersalin nanti, harap2 rajin la oven tu beroperasi.. hehehe..


0 ulasan:

 

Dari Hati © 2011 By NC