Isnin, Ogos 15, 2011

Biskut oh Kuih...

Hujung minggu lepas kita sibuk membuat kuih raya.  Tapi sebelum buat kuih raya, kita kemas rumah dulu. Ampai baju, basuh baju, lipat baju, vacum carpet, kemas dapur... behtu baru la selesa nak membuat kerja yg memerlukan perhatian penuh.

Bahan2 nya pun dibeli malam sebelum tu, cuma nak buka resipi je.  Resipi utk hari tu ialah nestum coklat cip amik dari majalah KELUARGA, resipi si Isma, bini si Zul.  Tak sangka lak resipi yg diberikan tu, tuk adunan yg banyak. Yang menjadi masalah, papan pencanai (doh) dan kayu senduk pengacau tak jumpa.. kat mana lah aku letak... rasanya kayu senduk tu ada jumpa ntah bulan bila, tp tak tau letak mana, so, pakai mixer gak lah.  Bila papan pencanai tu tak de, kita pun pepandai sendiri la membulat2 kan doh tu... jenuh gak la sebab adunan tu byk.  Minta tolong askar2 pun kejap je askar2 tu membantu.  Tapi takpe, dah alang2 buat biar la sampai habis.  Minta2 sedap. Dan akhirnya siap jugak la kuih Nestum Coklat Cip tu....

Bila try rasa time buka pose, ok laaa...lepas la.. cuma tak berapa cukup garing je. Tapi takpe, sebab oven pun baru dan kita pun dah lama tak membuat biskut, maka ini satu eksperimen.  Next time kena lebih confident dan kena selalu mencuba.

Oleh sebab terlebih rajin hari tu, kami pun sambung buat Honey Cornflakes pulak.  Honey Cornflakes yg buat minggu lepas, dah habis kena makan.  Jadi kali ni buat lagi utk menghabiskan balance cornflakes yg ada.  Buat utk kali ni, honey cornflakes jadi lebih garing dan rangup, tak mcm first time dulu, berderai. Maka, saya telah lulus ujian honey cornflakes.  Dapatlah dalam 150 biji honey cornflakes.  Insya Allah kalo larat, buat lagi minggu depan ni.

Hari ahad, lepak giler... huhuhu... x dpt meneruskan perjuangan membuat kuih.  Letih semacam je. Selalu mcm tu la, struggle satu hari, the next day mesti letih semcm. Ngandung kali ni tak leh over ler.. hmmmm, nak berjalan pun tak leh nak jauh sgt. kena slow motion dah.

Mcm mana lah nanti kan nak beraya. Rela dok rumah la rasanya daripada berjalan..

Apapun, semoga selamat kandungan ini sehingga tiba masanya. AMIN..



0 ulasan:

 

Dari Hati © 2011 By NC