Isnin, Ogos 22, 2011

Minggu Akhir Kerja Sebelum Cuti Rayaaaaa..... :)

Sampai juga ke 10 malam akhir Ramadhan, mencari malam lailatul kadar...  saya tak dapat buat byk amalan ibadah untuk tahun ni.  Mana sempat je, mengaji pun kadang2.  Cepat letih, dan sujud pun tak boleh lama.  Mengandung kali ini mmg menguji kekuatan semulajadi dari dalam.  Darah pun cepat naik... kurrssemangat... berangin je satu badan... mmg kena banyak bersabar... tp kebanyakan masa terlepassss juga.  Moga Allah Taala memaafkan hambaNya ini.

Minggu ni minggu akhir kita bekerja, w/pun mungkin ada yg masih bekerja hari isnin depan (sebab hari selasa kita semua akan menyambut Aidilfitri), dan minggu ni jugak (esok lah tu), akaun kita akan penuh dengan duit gaji, duit bonus dan duit sumbangan raya.... Alhamdulillah....  mudah2an kita beringat2 waktu berbelanja.. tu yg takut tu sebenarnya. Takut over spend pulak... overbajet...

Apa yang penting, kita bayar hutang piutang, bayar sewa rumah dan segala apa yang patut sebelum kita berbelanja.  Senarai kena ada, kalo tak de dalam senarai elakkan la membeli.  Atau pun masukkan dlm senarai tu, peruntukan utk membeli lain-lain, tapi dlm jumlah RM yg kecik.. ceh, pandainya memberi panduan, terpandu kah diri sendiri??

Utk raya thn ni, rasanya tak byk nak membeli, cuma brg anak2 sebagai balasan mereka berpuasa, peruntukan duit raya, dan utk diri sendiri, sehelai dua baju raya... kita kan pakai uniform... hehehe..
dan keperluan rumah, nak buat mentenan kat rumah tu.. byk yg dah rosak.  Itu lebih penting rasanya.
Barangan keperluan baby pun beli lagi, insya Allah, ada jualan murah, kita belilah, beli mana yg perlu. 

Erm... panjang tak panjang list tu... panjang tu sebenarnya.. ahaks...

kuih raya pun tak byk beli thn ni.. 3 jenis je, makmur, suji n tart, semua sikit2... kuih pun mahal skrg. Dan kerepek pun 3 jenis je.. sib baik la dpt tahan nafsu thn ni, kalo thn lepas tu, diam tak diam kat RM200 gak la spend utk kuih muih kerepek pelbagai tu...

Thn ni pun dah start buat kuih sendiri, hopefully next year dah tak yah order kat org dah, buat biskut raya sendiri.. kuih raya kalo beli pun tak abis, bawa balik g opis, kasi org opis makan... yg laku, kerepek, rempeyek, kekacang dan sewaktu dgnnya...

Jadinya, marilah kita berhemah berbelanja... sekalipun dpt rezeki lebih, menabung pun perlu diambil kira..

Rabu, Ogos 17, 2011

Alhamdulillah, murah rezeki tahun ni.

Semalam tetiba hb ajak buka puasa di luar, di Taharah Desa Pandan.  Kami biasa makan kat situ sekali sekali.  Ok la.. ramai gak yg makan kat situ dan makanannya pun ok.  Restoran tu kecik je, hanya menyediakan masakan ala thai dan masakan biasa.  Tak de western food. Ok la. 

Jadi semalam, lepas balik keje, vroom vroom dgn hb ke sana utk book tempat dulu, sib baik sempat.  Kami order air sirap satu jug, udang masak petai, sup sayur, daging masak merah, telur bungkus dan sambal belacan.  Nasi 5 pinggan.  Alhamdulillah, semuanya habis.  Harga RM39.  Kebetulan semalam juga ada perhimpunan bulanan, dpt la bekalan untuk buka puasa terdiri dari kuih muih, bubur lambuk dan manisan : sagu.  Bos lak bagi sebekas putu bamboo. tapi kami tak makan masa buka puasa tu sebab takut tak luak lak lauk pauk yg kami order.  kami simpan dulu bekalan tu dlm kete.  Balik rumah leh makan.

Citer pasal murah rezeki, Alhamdulillah, tahun ni Pengerusi MyIPO telah mengumumkan Bonus setengah bulan gaji dan sumbangan raya RM1000, dibayar bersekali dengan gaji.... Syukur sangat2... menumpang tuah bby dalam perut nih.  Lega la, leh bayar hutang2 tertunggak, dan beli barangan keperluan baby.  Tak beli apa pun lagi nih.   Dan semestinya persiapan raya untuk anak2.  Nak bagi imbuhan gak pada anak2 yg berpuasa.

Walau apa pun, kena juga berhemah berbelanja, berjimat, menyimpan gak utk bulan2 depan.  Kena buat kira2 betul2.  Rezeki yg datang bergolek, boleh terus bergolek pergi sekelip mata.  Jadi, kena ingat2 lor...



Selasa, Ogos 16, 2011

Mari adjust balik....

semalam kami buka pose ringan2 je. Kuih muih, bubur lambuk, ikan steam, ikan goreng, serunding daging...

Makan pun tak byk sangat, tp alhamdulillah.  Lepas maghrib g mid valley jap nak cari sandal, sebab sandal dah nak koyak, nazak... huhuhu... sib baik cepat je jumpa yg sesuai dan berkenan dan bersaiz. Hehe, sebabnya saiz kaki kita ni mmg besar. susah gak nak jumpa yg ada saiz kita.  Behtu balik singgah kat Giant Desa Petaling utk beli bendara malaysia si Hadid, katanya cikgu soh bawa bendera ke sekolah sok.  Ada la program utk merdeka agaknya.

So, balik tu dah lepak.  Memang cepat betul letih sejak kebelakangan ni, perut ni pulak mengeras je dari semalam.

Tido dlm pkl 11. 

Tetiba bangun, tgk jam dah pkl 5.27am... alamak!!!
Terus kejut budak2, bancuh kan horlicks... ariq tak nak makan pun.. tak sedap katanya makan cornflakes dgn susu Dugro Firas sebab susu segar dah habis, angkat kotak susu dalam peti ais rasa ringan je. rupanya budak2 ni minum susu tu semalam... tu yg gantikan susu segar tu dgn susu firas... tp mmg tak sedap pun.  Dan lagi satu, cornflakes Kellogs tak sedap.. sedap lagi nestle nyer.. hadid makan cornflakes kosong je. Behtu dia makan biskut raya yg ibu dia buat.. hehehe.. my hb lak makan nasi dgn lauk ikan steam. kita lak cuma minum air horlicks je.  nampak gayanya ariq tak pose ler hari ni.  Tgk2 baru perasan jam dinding tu lambat bbrpa minit, dan tak lama tu, jam dinding tu benti berdetik... ermmmm.. habis bateri rupanya. Padanlah semalam buka pose, jam belum pun 7.27, TV dah baca doa buka pose. Kena tukar bateri la..

Lepas sahur dan masuk waktu subuh, kita pun tertido... sedar2, hb kejut dah pun pkl 6.45am.. alamak.. lambat lagi... ermmm.. bruk brek bruk brek, jam 7.15 keluar rumah.  Si ariq bad mood... sib baik firas ok.  Jalan spt biasa, jem. sampai sekolah hadid mcm biasa, masih ada lagi budak2 yg lewat sampai. 

Sampai opis mcm biasa. 

Tp pagi ni perut dah siap2 berbunyi.. krok kruk krok keroncong terus.  Kepala pening sekejap. Tapi kemudian, dia ok.  Petang ni ada perhimpunan Bulanan.

Hmmm.. byk yg kena adjust dlm hidup satu dua menjak ni.  Timing dah tak betul, alignment dah lari, balancing pun dah lari...

Nape leh jadi macam tu? rasa2nya sebab makanan yg kita makan dan juga makanan jiwa.  So, kena memilih sikit makanan supaya lebih berkhasiat, memberi tenaga dan kecerdasan. Jiwa pun mcm tu juga, supaya tidak malas dan amik mudah.... Semoga hari ni lebih baik dari hari yg sudah lepas... AMIN...

Isnin, Ogos 15, 2011

Biskut oh Kuih...

Hujung minggu lepas kita sibuk membuat kuih raya.  Tapi sebelum buat kuih raya, kita kemas rumah dulu. Ampai baju, basuh baju, lipat baju, vacum carpet, kemas dapur... behtu baru la selesa nak membuat kerja yg memerlukan perhatian penuh.

Bahan2 nya pun dibeli malam sebelum tu, cuma nak buka resipi je.  Resipi utk hari tu ialah nestum coklat cip amik dari majalah KELUARGA, resipi si Isma, bini si Zul.  Tak sangka lak resipi yg diberikan tu, tuk adunan yg banyak. Yang menjadi masalah, papan pencanai (doh) dan kayu senduk pengacau tak jumpa.. kat mana lah aku letak... rasanya kayu senduk tu ada jumpa ntah bulan bila, tp tak tau letak mana, so, pakai mixer gak lah.  Bila papan pencanai tu tak de, kita pun pepandai sendiri la membulat2 kan doh tu... jenuh gak la sebab adunan tu byk.  Minta tolong askar2 pun kejap je askar2 tu membantu.  Tapi takpe, dah alang2 buat biar la sampai habis.  Minta2 sedap. Dan akhirnya siap jugak la kuih Nestum Coklat Cip tu....

Bila try rasa time buka pose, ok laaa...lepas la.. cuma tak berapa cukup garing je. Tapi takpe, sebab oven pun baru dan kita pun dah lama tak membuat biskut, maka ini satu eksperimen.  Next time kena lebih confident dan kena selalu mencuba.

Oleh sebab terlebih rajin hari tu, kami pun sambung buat Honey Cornflakes pulak.  Honey Cornflakes yg buat minggu lepas, dah habis kena makan.  Jadi kali ni buat lagi utk menghabiskan balance cornflakes yg ada.  Buat utk kali ni, honey cornflakes jadi lebih garing dan rangup, tak mcm first time dulu, berderai. Maka, saya telah lulus ujian honey cornflakes.  Dapatlah dalam 150 biji honey cornflakes.  Insya Allah kalo larat, buat lagi minggu depan ni.

Hari ahad, lepak giler... huhuhu... x dpt meneruskan perjuangan membuat kuih.  Letih semacam je. Selalu mcm tu la, struggle satu hari, the next day mesti letih semcm. Ngandung kali ni tak leh over ler.. hmmmm, nak berjalan pun tak leh nak jauh sgt. kena slow motion dah.

Mcm mana lah nanti kan nak beraya. Rela dok rumah la rasanya daripada berjalan..

Apapun, semoga selamat kandungan ini sehingga tiba masanya. AMIN..



Jumaat, Ogos 12, 2011

SIM rosak?? arrrrgghhh

ngantuk sungguh hari ni... malam tadi tak bangun sahur, sedar kejap jam 4.30 pg, tapi tertido balik, tertutup alarm.. aduhai, kesian budak2... nak buat macam mana.. tak larat sangat.

Tetiba semalam problem dgn sim card pulak. tak tau kenapa... pagi ok, tp tgh hari; SIM not allowed.  Mana ada buat apa2 pun. Tak usik apa pun tetiba keluar mcm tu.. puas la keluar masuk sim dalam BB, behtu call customer service, katanya try kat hp lain, so, org try la kat hp katy, tak leh gak..

So, malam tadi g bluecube kat mid valley, katanya kena bawa gi center sebab sim problem n kena tukar sim.  Kena bayar RM5... hb kat terus tukar DiGi laaaa.. then terus register DiGi.. hehehe.. leh gitu? amik plan internet RM33 sebulan + RM10 utk BIS... ok la tu kan.. pogie pun amik tu gak, bulan lepas dia kena bayar RM50++ je.. termasuk call.. kiranya ok la tu.. average...

buat masa ni tak boleh buat call, tak boleh buat apa2 dgn BB sebab line tgh kena block, so, tak leh la nak main BB hari ni... kena tunggu, ntah bila, DiGi kata amik masa dua hari, tp hb hari tu tak sampai dua hari dah activate dah.. dlm 6 jam.. hmmmmm... boring nyer tak de BB....

Ni tgh hari ni nak g Maybank sebab bankcard tak leh pakai, ntah napa cip dia tak leh baca.. kena tukar bankcard... nak terminat loan ASB pun ye gak karang... byk benda la nak buat hari ni, konon nyer la .. nak pegi ke idak tak tau la...

behtu plan malam karang nak cari bahan utk buat kuih.. hehehe.. esok nak buat kuih ... tak tau biskut apa.. nak buat honey cornflakes n biskut satu jenis.. kalo rajin buat cake sebiji... tentu budak2 suka..

Kena buat list ni.. sementara mood nak buat biskut masih ada...

hehe...


Rabu, Ogos 10, 2011

Oven dan biskut raya..

Hari minggu lepas g beli Oven.. hehehe, oven sederhana besar je... lepas la utk buat biskut, kek dan yg sewaktu dgn nya..
cekononnya nak buat biskut raya utk tahun ni.. insya Allah, kalo diberikan kudrat dan kerajinan, nak gak la buat kuih sendiri... dah lama sgt la tak buat biskut2 nih... rasanya sepanjang kawin ni boleh dibilang dgn jari berapa kali je buat kek .. biskut tu tak de la.. Alasan? hmmm, oven yg ada kecik sgt dan dah tak baper ok. dan lagi satu sebab alat2 buat kuih nya yg tak berapa nak ada...
Jadi sekarang ni, bila oven dah ada, mood lak ada.. hehehe, mudah2an dpt la anak2 merasa air tangan ibu membuat biskut..

Experiment pertama dah pun jalan, buat biskut honey cornflakes.. mak kasi resipi. Honey cornflakes ni senang nak buat, sebagai permulaan merasmikan oven tu la kan.. hehehe.. Alhamdulillah, menjadi, tp kena adjust sikit, sebab oven baru ni temperature dia kena jaga gak.. kang tak cukup garing la, apa la.. tp setakat ni, puas hati...

Ni nanti nak sambung lagi buat cornflakes madu. Sementara dpt cari resipi yg sesuai dgn kudrat dan tak baper leceh.  Nak kena pinjam mak nyer buku resipi nih.. leh la nanti buat roti, pizza, biskut, kek spt dulu2...

Hehehe, mmg suka gak buat biskut masa muda remaja dulu. kalo raya tu kan, leh buat 3 ke 4 jenis biskut raya satu hari... tu pun dua adunan je.. suka try buat biskut baru.. biskut favorite mmg tak leh tinggal la kan...

Ni nak tunggu mak kasi resipi biskut fav kami sefamily, biskut coklat cip...mmm nyum nyum.. sedapnya...
itu la biskut yg kena ada waktu raya... sedap sgt...

Tunggu lepas bersalin nanti, harap2 rajin la oven tu beroperasi.. hehehe..


Selasa, Ogos 02, 2011

Baju mengandung...

Kat mana nak beli raya utk org mengandung ni ye... ? Nak gak pakai cantek2.. tak moh la pakai baju ngandung yg selalu bawa gi opis... especially raya pertama dan kedua, dan raya di rumah mentua..

Sapa yg tau agaknya.. dah penat meng'google' dlm blog tp tak byk yg menarik.  Skrg ni pulak dah lah susah nak keluar berjalan, sebab tak larat nak bawa perut ni hah, jadi tak dpt nak survey byk tempat..

Takpe2, nanti kita try g SOGO.. tp kan, rasanya sepanjang bulan puasa ni, SOGO mesti ramai orang... kalo tak pun cari kat Jaya jusco or midvalley.. tentu ada jumpa sepasang dua... hopefully jumpa yg within my budget.. heheheh.. nak beli kasut lagi, nak beli baju anak2 lagi..

Apapun, cuba juga utk berbelanja berhemah....

Salam Ramadhan....

Usia kandungan dah pun mencecah 7 bulan.  Minta2 larat la berpuasa bulan ramadhan ni.  Ikutkan masa bulan tak puasa, tak boleh perut kosong, paling2 kena ada roti or biskut or coklat di meja.  Air semesti nya setiap masa. Kalau tidak, tentu pening kepala la, perut meragam la...

Tapi Alhamdulillah, walaupun baru masuk hari ke dua Ramadhan, tiada masalah tersebut.  Mungkin berkat daripada bangun sahur dan doa agar dipermudahkan urusan ibadah puasa, maka tak timbul masalah 'ngada2' tu... dan mudah2an dapatlah puasa penuh tahun ni.  Takmoh la ada hutang lagi... payah nak membayarnyer..

Hadid pun sama berpuasa, walaupun dia merungut sebab lama menunggu waktu berbuka, tp sampai ke azan maghrib juga baru lah buka bersama.... muncungnya jgn dikira, sedepa, pantang diusik sikit anginnya semacam.  Jadi kenalah mainkan peranan seorang ibu, menerangkan betapa pentingnya sikap sabar dalam berpuasa... betapa nikmatnya waktu berbuka puasa dan betapa besarnya pahala orang beriman yang sabar menjalani ibadah puasa.

Hari ni tak tau apa jadi dgn ariq.  Dia pun bangun sahur pagi tadi. Dah pesan kat ariq, kalau boleh, cubalah berpuasa walaupun setengah hari.. esok2 cuba lagi.  Ni setakat pukul 3 lebih ni tak tau sama ada dia dah buka puasa ke belum.

Menu buka puasa kami semalam biasa2 je.  Beli kat bazar ramadhan sebab mmg tak sempat masak punya kalo keluar office pkl 5.30.  tak pe la, hujung minggu nanti kita masak. So, lauk semalam, ketam masak lemak, sayur pucuk manis, pejeri terung dan ikan cencaru sambal (kecik-seekor).  Lain2, kuih muih.  Hadid dan ariq, air sorang satu, ibu nya nak makan bubur kacang hijau.  So, belanja buka puasa semalam RM14.  Ok la tu kan. Lauk pajeri, pucuk manis dan ikan kami bawa ke sahur.  Alhamdulillah. Rasanya tak moh la belanja berlebihan bulan puasa ni.  Sesekali ok kot.. heheheh... kalau nampak yg menarik tertarik mesti nak gak lalu kat tekak ni kan...

Jadi, harapan utk bulan ramadhan ni, semoga kita semua dapat meningkatkan amal ibadah mengikut kemampuan masing2 dan moga diterima Allah Taala segala amal ibadah kita itu.
 

Dari Hati © 2011 By NC