Isnin, Disember 03, 2018

Short Vacation Bukit Fraser

Assalamualaikum wbt.

Uols, how's ur school holiday? Plan ke mana? Jauh, dekat? Xkesah lah ke mana pun, kan... 

Anyway, baru-baru ni aku sekeluarga g Bukit Fraser.  Dalam masa dua minggu aku naik sana 3 kali setelah sekian lama x menjejak kaki ke sana.  Bukan apa, last time pergi tahun bila ntah, rasanya masa afi kecik lagi, masa naik tu kami semua mabuk.  Masa tu naik dgn mak abah, abg sekeluarga, teh sekeluarga... ramai mabuk.  Sejak dari tu berkira betul nak naik Bukit Fraser.

Ok, ni info buat yg tak tau mana letaknya Bukit Fraser.  Ia terletak lebih kurang 38KM dari Pekan Kuala Kubu Bharu, Selangor.  Untuk ke sana, kita boleh melalui Pekan Kuala Kubu Bharu menuju ke Raub Pahang, yang mana, kaki Bukit Fraser terletak lebih kurang 30KM dari Pekan KKB. Kalau kita teruskan perjalanan dan tak naik ke Bukit Fraser, kita akan ke arah Raub, Pahang.  Bukit Fraser adalah di dalam Negeri Pahang. Sempadan Selangor dan Pahang adalah di kaki Bukit Fraser.

Daripada kaki Bukit Fraser ke Pekan Bukit Fraser adalah 8KM melalui jalan yang bengkang bengkok, bak ular kena palu.  Actually, jalan dari Kuala Kubu Bharu pun dah boleh tahan juga bengkang bengkoknya.  Nak2 selepas dari melalui Empangan Ampang Pecah dan juga Sg Chilling.  Masa tu bertabahlah dan siap2 standby minyak angin, asam kecut, gula2 berangin dan juga, jangan lupa, plastik sekiranya ada yang nak muntah.  

Owh ye, dah terlanjur kita lalu Empangan Ampang Pecah dan Sg Chilling, uols boleh menikmati pemandangan dan bergambar di kawasan empangan, manakala siapa yg suka nak bermandi manda, boleh juga ke Kg Pertak (Kg Orang Asli) (sila google), dimana disitu pun ada Sungai untuk bermandi manda, untuk camping dan disitu jugalah pendakian ke Bukit Kutu dan Gunung Rajah bermula.  Aku pernah lah memanjat Bukit Kutu... cisss, namanya Bukit tapi mengalahkan Gunung Datuk! Ampun, cukup la sekali dapat panjat sana. Kenangan betul!

Ok, seterusnya, selepas dari Kg Pertak, jalan depan lagi, uols akan jumpa Sg. Chilling. Sg chilling boleh mandi dan juga kalau uols masuk Kelah Sanctuary Sg. Chiling, boleh la bermain dengan ikan kelah dan berkhemah di situ.  Buat masa ni xdibenarkan bermalam.  Tepatilah syarat2 dan peraturan yang diberikan ye utk kesejahteraan, kebaikan dan keselamatan ikan2 kelah dan juga kita.

Maka selepas itu, bermulalah journey ke Bukit Fraser.  

Masa naik hari Jumaat baru-baru ni (1/12/2018), aku sekeluarga gerak lepas waktu pejabat (5.30ptg), kami perlu mengikut jalan alternatif yang WAZE bagi sebabnya Jumaat tu jem nya leh tahan hebat... tapi kita maklum saja hari Jumaat bukan waktu cuti sekolah pun gitu juga jemnya... tak hairanlah kan.  Waze minta kami ikut selayang, ampang hulu dan keluar di RASA.

Perjalanan malam lebih selesa nak dibandingkan dengan perjalanan di siang hari.  Cuaca sejuk, budak2 tak banyak kerenah dan boleh lelap mata.  Tapi.... tak de maknanya ye.. anak2 bising kepochi dlm kete, aku yg mabuk... pening arrrr...

Suasana malam tu, sunyi, boleh kira kurang 10 buah kereta yg berselisih dengan kami malam tu.  Yang naik atas pun hanya kami je time tu.  Sejuk, masa dah memanjat ke Bukit Fraser tu, kami buka tingkap... nak rasa kedinginan malam.  Ada waktu macam gerimis, tp kejap2 je.  Kami tiba di Pekan Bukit Fraser jam 9.00mlm.

Aku tempah PUNCAK INN dengan mengambil bilik keluarga melalui agoda.  Harga Agoda pada waktu tu RM170++ tp sebab aku ada point, maka aku hanya perlu bayar RM82++ jer.  Bilik selesa, terletak di tingkat 3, kena menapak naik, tak sesuai utk senior citizen yang sakit lutut dan semput.  Aku puas ati dengan bilik dan kedudukan bilik yang mengadap Menara Jam Bukit Fraser dan sebahagian besar pekan bukit fraser yang tak berapa besar tu.  Bilik punyai 1 Double Bed dan 1 sofa bed.  Aku dah siap2 bawa 2 buah sleeping bed.  Kemudahan di bilik, ada almari baju, meja solek, cermin, TV LCD, kettle jug, meja tamu, blk air ada shower & heater, tuala mandi (2) dan ada peti ais juga.  Untuk makluman, siapa yang amik bilik di tkt 2, view tak berapa menarik ye sebab ngadap bumbung tingkat 1.  Tapi kalau uols tak kesah dengan view, ok jer bilik di PUNCAK INN ni.  Kita pun nak abiskan waktu jalan2 kan.

Lepas check in, kami bergegas g cari kedai makan.  Kena naik ke atas bukit sikit sebab kedai makan kebanyakannya tutup pukul 10.00mlm.  Rezeki kami ketemu sebuah kedai makan yg belum tutup dan hanya boleh order goreng2 jer.  Aku & pogie order nasi goreng petai, ariq hadid firas order nasi goreng pataya, afi pulak kuew teow goreng.  Sejuk dah masa tu.  Lepas makan, kami ambil gambar di sekitar Menara Jam Bukit Fraser.  Ada juga pengunjung lain yang bergambar sekitar situ.  

Nak dibandingkan dengan mungkin 6-7 thn lepas, Bukit Fraser kini kurang pengunjungnya.  Masa aku naik tahun2 sudah, boleh tahan juga sesaknya di atas tu.  Mungkin sekarang ni banyak pilihan tempat lain yang lebih menarik dan tak perlu pening kepala mabuk bagai utk ke tempat sejuk.  Apapun, Bukit Fraser adalah tempat nyaman, aman dan menyejukkan untuk aku.

HARI KEDUA (2/12/2018)

Sesudah subuh, siap mandi, aku & Pogie g keluar dulu.  Free breakfast untuk dua org.  Tapi aku add on 2 dewasa & 2 kanak2.  Harga dewasa RM12 dan harga kanak2 RM8. Takpelah, rasanya pepagi tu tak de byk kedai buka lagi kot.  Makan situ je lah.  Breakfastnya simple.. .rasanya kena improve lagi lah.  Yg ada pagi tu nasi goreng, mee goreng, kentang + salimi daging, baked bean, telur dadar, roti & toaster, jem/butter/peantu butter, air kopis n tea, air jus n ais kosong. Ada buah tembikai & limau.  Patut ada telur utk separuh masak... or maybe kami paling awal sampai, maybe juga ada menu lain yg sedang disediakan.  So, makanlah sampai kenyang.

Lepas makan, kami ronda dengan berjalan kaki dari menara jam ke The Paddock di mana kuda2 ditempatkan dan untuk pengunjung merasai menunggang kuda.  Memandangkan hanya afi jer yang belum merasa naik kuda kat situ, maka afi n firas pun merasalah menunggang kuda, walau hakikatnya kuda tu ditarik abg2 yg mengendali kuda disitu.  Harga untuk kanak2 RM6 ke RM8, tak ingat pulak.  Tapi kalau dewasa + kanak2 naik satu kuda RM10 jer. Dapatlah pusing satu round kat situ.

Dekat The Paddock tu ada archery.  Kalau nak memanah bolehlah cuba.  Harganya untuk 10 batang RM10 kalau tak silap.  Ada juga aktiviti menyumpit. RM 10 juga harganya.  Tak sure byk mana dia kasi bullet sumpit tu.

Lepas tu kami teruskan perjalanan ke Allen's Water.  Apa kita boleh buat di Allen's Water ialah menaiki paddle (kayuh kaki tu) dan bagi ikan makan.  Aku amik 3 boat, utk 6 orang.  Hadid naik dgn Afi, Ariq dengan Firas, Pogie of course dgn aku lah... Harga satu boat RM8 untuk 15 min sahaja. OK lah kan, nak bagi budak2 merasa.  Macamlah tak pernah naik. Sesekali jumpa jadi la jakun dan excitednya.  Nak bagi makan ikan, belilah dedak kat gerai yg ada kat situ.  Satu plastik kecik tu RM1. Aku beli 8 plastik.  Saja sedekah kat ikan makan.  Lepas tu kami keluar dari Allen's Water tu, sebelah kiri sikit tu ada kebun.  Bunga ada, buah ada, sayur pun ada.  Depan pintu masuk tu ada meja dengan payung. Atas meja tu aku nampak strawberi (stoberi) dua polisterin.  Dah terliur dah.  Nak grab cepat.  Budak2 pun masuk. First aku amik dulu dua poliseterin stoberi tu. Setiap satu RM15.  Lepas tu aku amik tomato kecik2 tu RM10 satu plastik.  Lepas tu beli halia bentong, member kirim RM7/stgh kilo.  Cukup lah tu je aku beli sebab minggu sebelum tu aku datang, dah byk borong situ.  Cuma kacang tanahnya utk hari tu tak berapa lawo, so, aku tak amik.  Yang aku beli sebelum tu, kacang tanahnya sedap, lemak dan rangup.  Tu mmg freshlah aku kupas dan makan gitu je.  Bila balik, aku stim... mmg sedap dan rasa lemak.  Harga sekilo RM14, ritu aku beli RM7 je.

Budak2 ni dpt lah petik tomato dari pokoknya. Stoberi byk tak masak lagi.  Masa aku mai minggu sebelumnya, baru aku tau kat Fraser's Hill ni ada stoberi.  Tahun2 sebelum tu aku datang, tak de pun perasan org jual stoberi.  Skrg ni ada dah dan ada juga org jual stoberi coklat fountain.

Selesai kita di kebun tadi tu, kami teruskan perjalanan untuk balik ke pekan semula.  Jam masa tu dah kat pkl 10.30.  Sampai PUNCAK INN, bergolek kejap dan mula mengemas.  Lepas check out, kami nak pergi Air Terjun Jeriau yg letaknya 4KM dari Pekan Fraser's Hill. Check out pkl 12.00t/h.

Ni first time aku ke Air Terjun Jeriau.  4KM mcm dekat.. tp leh tahan gak lah.  Mudah juga nak jumpa pintu gerbangnya. Jelas tertulis di pintu gerbang "TAMAN EKO RIMBA JERIAU".  Tempat parking pun ada. Masa sampai ritu, ada lebih kurang 6-7 kenderaan yg parking.  Aku agak mcm ramai nyer.... haha.. ko igt dunia ni ko je yg idup dude??? cisss...   Parking kat luar tu free jer, dan actually aku tak nampak lak org jaga kuanter ker, tukang kebun ke, or org yg bertanggungjawab menjaga kawasan tu.  Suasana sunyi sepi, dengar bunyi air sungai jer.  Kita perlu menapak lebih kurang 15 min (kaki aku panjang dan aku jalan laju) utk tiba ke Air Terjun Jeriau.  Haha.. bukan budak2 jer teruja, aku pun teruja tgk air terjun tu... tidak lah tinggi, tapi cukup buat aku excited.  Air nye jernih, sejuk lah juga... cuma aku tak mandi lah... tempat persalinan byk, malangnya kotor dan tak diurus dengan baik.  Budak2 laki ni senang je nak tukar baju.  tapi kalau perempuan macam kita, leceh lah sikit.  Tandas pun kotor.  Ada surau, tp berkunci. Ada gerai tapi tak buka.  Masa aku datang tu, tak ramai pun orang.  Sebab situ pun xdelah apa sangat, air terjun pun ciput jer, budak2 lah seronok mandi n main pasir. Lepak2 dalam sejam gitu, kami pun beransur pergi.

Kami naik semula ke pekan Bukit Fraser dan ke tempat makan. Kawan teh (abg aku no. 4) maknya ada buka kedai makan kat kat situ.  Kami makan tengah hari kat situ. Tengah hari tu ramai juga org.  Bersebelahan dengan kedai makan tu, ada foodcourt (tapi tak byk gerai buka), ada playground dan taman mini. Ada surau, ada bilik air.

Selesai makan, maka kami pun beransurlah untuk balik ke Kuala Lumpur semula.  Puas berjalan, bergambar, bersuka ria tengok keindahan alam dan menikmati udara segar dan beraktiviti.  Budak2 pun happy.  Otw balik budak2 tido dan aku pun mula melayu mata.  Sampai KL dalam pkl 4 lebih.

Selesai sudah percutian singkat kami di Bukit Fraser.  Berikutnya adalah gambar yg diambil semasa di sana.  Enjoy your viewing... 











































Maaflah, gambarnya tak teratur... 

Rabu, Januari 13, 2016

Cuti2 Hujung Tahun 2015

Assalamualaikum wbt.
 
Hari ni dah 13 Januari 2016.  Ada besday sesiapa ke hari ni? ha ha... nape mcm aku rasa ada besday kawan aku jatuh hari ni eh?  Ok, lupakan saja...
 
 
Maksudnya hari ni dah hamper dua minggu persekolahan bermula dan hari ni adalah hari ke 3 minggu ke 2 afi tak pergi ke sekolah.  Minggu lepas sehari, minggu ni dua hari, semalam dan hari ini.  Adoi, tak tau nak pujuk macam mana dah.  Afi sekolah MAIWP kat Kg Malaysia.  Bukan senang nak daftar dia di sana, sebab kena berebut tempat, tu pun dpt waiting list (ke8 dalam senarai menunggu), tapi sememangnya rezeki afi nak dpt tempat juga di sekolah tu.  Betapa bersyukurnya ibu bila afi akhirnya bersekolah di sekolah MAIWP tu untuk pendaftaran umur 5 tahun.. baru 5 tahun ... cepatnya masa berlalu...
Tapi sayangnya, afi pulak tak betah nak pergi sekolah, menangis2 tak nak mandi dan tak nak ke sekolah.. jenuh memujuk... ibu speechless.. sedih ati... tp tak leh sedih2, kena usaha untuk afi pergi ke sekolah juga... so, kena guna kuasa besar... DOA!  Bukan selama ni tak berdoa, tp mungkin kena betulkan niat untuk sekolahkan afi.. OK DUDE, sila muhasabah diri...
 
 
OOOPSSS sorry, tajuk atas tu kisah cuti2 hujung tahun 2015.  Haaa gempak je tgk kat FB memasing berjalan sana sini, oversea lah, honeymoon la, beraktiviti dengan keluarga bagai... KAMI? kami balik kampong kami di JB. kenapa KAMI - sebab meriah sket bunyi nyer... ha ha ha ha..
 

Kami balik JB malam maulidur rasul tu, behtu hari jumaat kami ke yong peng, abang buat akikah anaknya di rumah mertua. Lepas asar kami gerak ke Batu Pahat dan bermalam di Homestay Batu Pahat.  Saja je lepak2.  Behtu esok hari nya kami checkout kami ke Melaka, cari homestay masa on d way gi Melaka, dapat di area Klebang, so lepak semalam.  Hari ahad tu kami dah balik ke rumah masing2.  Konvoi 3 kereta, aku sekeluarga, teh sekeluarga dan mak&abah sekali.  Rasa mcm tak puas pulak berjalan dan mcm nak berjalan lagi.  Inshaa allah lain kali kita buat lagi.
 
Permulaan sekolah aku amik cuti panjang sket bercampur dgn new year dan juga cuti persediaan bagi pendaftaran budak2 ke sekolah.  Tahun ni rasa macam relaks sikit.  Anak2 pun dah besar.  Cumanya, Ariq first day dah MC sebab semput, Hadid MC hari ke 3 sekolah, dan Firas berdarah hidung pada first day hari sekolah.  Alhamdulillah, seketika cuma, selepas tu kami baik2 saja....
 
Semoga tahun 2016 ini lebih meriah, lebih bermotivasi, lebih baik, lebih limpahan berkat dan rahmat dari Allah Taala... AMEEN...

Isnin, September 14, 2015

Bila Bos Outstation

Assalamualaikum wbt.

Bila bos outstation...  berapa lama? seminggu lebih... waaa haaa, opis kita punya!! 
Boleh sampai opis lenggang-lenggang kangkung, takyah kelam kabut nak thumbprint sebelum bos sampai, tak yah kalut2 nak pk pasal bekpes bos dan boleh baca surat khabar dulu sambil minum kopi kat pantry dengan tenang dan damai.  Haha... sengal!

Ok, bayangkan, kalau bos ada, utk jadi secretary TERCONTOH, sampailah awal dari bos.  Buka pintu bilik dan buka pintu bilik bos, buka lampu, kemas meja, buka PC, letak surat khabar atas meja, siapkan sarapan untuk bos dan pastikan bilik bos WANGI.  Tisu semua ada... kemas dan bersih.  Lepas bos sampai dan masuk bilik, bagi 5 min biar dia duduk sekejap dulu, behtu baru masuk.  Update jadual dan soal jawab selidik sikit, behtu baru bawa masuk sarapan.  Lepas tu, baru leh sarapan dengan masa yang terhad. Telefon akan berdering2 di pagi hari dari pegawai yang sungguh efficient bertanyakan itu ini pasal jadual bos dan nak jumpa bos... selalunya gitu ler .. whatever it is, saya suka apa yang saya buat.  Saya suka mudahkan kerja orang dan saya suka manage jadual orang.  Tu sebab, kalau planning cuti2 family, saya ler orangnya yang volunteer buat itinerary.  SESUAI KAN!! 

Jadinya, pada minggu bos tak de ni, leh buka DIARI.  DIARI apa pulok?? Diari cuti-cuti malaysia la.. .nak2 bila datang mood nak g jenjalan.  Leh plan cuti, cuti yang tinggal tak berapa hari tu kan, behtu leh google memanjang cari tempat kat malaysia ni yang rasa2 nak jejak kaki ke tanah yang belum diberi salam lagi atau nak repeat trip.  Ala, kami ni destinasi bajet je... bawa budak2 mana yang mampu.. untuk keluar negara bagi kami sekeluarga yang besar tak besar kecik tak kecik ni, inshaa allah satu hari nanti.  Tapi buat masa ni, kami selesa je jalan dalam malaysia.  Malaysia bumi yang penuh dengan misteri, mistik, dan keindahan alam semula jadi.  Apa yang mistik? apa yang misteri? uih, banyak la kan... banyak tumbuh-tumbuhan, banyak gunung ganang, banyak tasik, sungai, paya, pantai, macam-macam ada... suka tak suka je untuk pergi.

Kami belum jejak perlis dan kelantan.  Tapi member bagi tau kalau nak pergi kelantan janganlah pergi masa cuti sekolah, mmg sesak dan byk kereta. behtu nak pegi bila? tak tau ler teman.  Kami plan nak pergi utara hujung tahun ni.  Itu pun tentatif sahaja.  Kalau nak ke pantai timur, selalunya musim tengkujuh, jadi kami buat plan A ke utara, then Plan B ke Pantai Timur.

Utk tahun depan, saya target ke pulau, sama ada tioman, atau mabul. Mabul tu plan nak pergi berdua dengan en suami.  Kalau dapat tiket murah in shaa allah kami sampai. 

Oi, nak kena kemas fail bilik bos jap...  haha... babai...

Catatan yang ditinggalkan.... 2014 & 2015

Catatan yang  ditinggalkan...

Maksudnya, catatan yg tak sempat dikongsi di Blog kita ni...

1.  Oktober 2014 - Cuti sekolah ke Muzium 3D di I-City Shah Alam dan jalan2 di Tasik Putrajaya naik paddle

2.  1 November 2014 - Birthday En. Husband di Lopo Blue River, memancing sambil mandi manda 

3.   8 - 10 November 2014 - Mengikuti Kursus Setiausaha Cemerlang di Shah's Village, Klebang Melaka dibawah KPDNKK

4.  22 November 2014 - Penyertaan dalam Netball INTAN OPEN 2014 di INTAN Bukit Kiara

5.  7 Disember 2014 - ke Melaka dgn En. Husband, projek ambil gambar dan video

6.  25 Disember 2014 - Jalan-jalan ke Taiping Perak Cuti Sekolah Hujung Tahun


TAHUN 2015

7.  10 Februari 2015 - Perjumpaan dengan YAB Perdana Menteri di Sasana Kijang, Bank Negara

8.  24 Februari 2015 - Balik Johor and outing with family members 

9.  27 Februari 2015 - Projek Jalan-jalan Extreme dgn member opis extreme ke Jogjakarta.  Jomblang Cave dan juga Gunung Merapi.

10.  19 Mac 2015 - Fishing and Camping di Sg. Kuali, Janda Baik

11.  4 April 2015 - ATV Extreme Kelab Kembara MyIPO di Kemensah, Hulu Klang

12.  12 April 2015 - Panjat Bukit Broga with Kiddos

13.  3 Mei 2015 - Panjat Bukit Batu Putih di Port Dickson with Kiddos 

14.  Mei 2015 - Ke Bukit Jugra, Kuala Selangor dengan Kiddos

15.  10 Mei 2015 - Kejohanan Ping Pong MyIPO 

16.  16 Mei 2015 - Pertandingan INTAN OPEN 2015 both teams Lelaki dan Perempuan

17.  30 Mei 2015 -  Penyertaan White Water Wrafting di Gopeng Perak

18.  12 Jun 2015 - Fishing & Camping with Kiddos & Mak&Abah at Sg. Kuali Campsite

19.  11 Julai 2015 - Kemalangan - Retak tulang ibu jari kaki terhempap pintu lemari

20.  21 Julai 2015 - Sambutan Hari Raya Aidilfitri with Family in JB

21.  29-31 Ogos 2015 - Cuti di Homestay Gopeng - Fishing and sightseeing

22.  5 September 2015 - JJCM dgn group Friends di Island Steamboat, Kg Subang

External Hardisc yang menyimpan gambar telah HANG... huhuhu.... nak upload dari hp tapi payah sket.. slowly will upload all the pictures available, nak storymori blh la sikit2 sebab MEMORI kat kepala ni pun dah full, sekadar caption ok lah... In Shaa Allah... 

Sayang kalo tak dapat upload gambar dan cerita, so many things want to share but time sgt jelous utk kita berblog...

Selasa, September 09, 2014

Bangkit dari Terduduk ....

Assalamualaikum wbt.
 
Yang buruk itu dari kita, yang baik dari Allah Taala jua.
 
Allahu Rabbi... Allahu Akhbar...
 
Bila lidah tidak lagi mampu berbicara, hanya hati mampu berbisik, biar telinga tak mampu mendengar, deria kian  kaku dan pikiran jadi tepu, selain mampu mengalirkan air mata, tanda kekuatan yang berbaki.  Kuatlah hati, tabahlah hati... Tuhan sedang menguji mu.  Allahu Akhbar.
 
Rasa pecah dada, rasa pecah hati.. untuk kesekian kalinya... kali ini lebih rumit, lebih pedih, lebih bisa.
 
Benarlah, ketenangan itu boleh diperolehi bila kita sujud mengadu padaNya.  Istighfarlah sebanyak mungkin, ada ketenangan disitu.  Owh, mungkin ini yang tuhan mahukan dari aku?  Alpa lah aku selama ini - diujinya aku hingga terduduk, sekali hayun 3-4 perkara terjadi dalam satu masa.  Allahu Akhbar, berdosa benarlah aku ini Ya Allah...
 
Ampunilah aku Ya Allah.
 
Siapa ada disisi kita tatkala itu? TIADA... tiada siapa.  Dengan siapa mampu engkau mengadu? Maka, kembalilah kepada PENCIPTA. DIA ADA.
 
Aku tak kuat.  Aku hanya Isteri dan aku tak kuat.  Sejauh mana aku boleh pergi dengan nama aku sebagai ISTERI - tempat seorang isteri solehah di sisi suaminya.  Aku - mahu jadi solehah tapi - mampukah?
 
Kisahnya hanya mampu kugarap dalam kotak ingatan, tak mahu ditinta, kelak bila dibaca kemudian hari bernanah dan luka kembali hati ni.  Kalau mampu ku buang, akan ku campak sejauh yg mampu, supaya ia tak mengusik ketenangan, supaya ia tak menjadi dendam.  Biarlah ia jauh tertanam dan lenyap.
 
Mereka tak mampu mengerti, mereka meluah rasa yg sering membisa kepada tubuh badan yang lain. Sakitnya tak terperi, moga Tuhan ampuni dosa kami.
 
 
 
 

Rabu, Jun 18, 2014

BILA MATA MASUK PASIR, BILA HANYA BERLAUKKAN HATI DAN ULAM JANTUNG PISANG..

Assalamualaikum wbt.
 
Pedih... pedih kat mata, pedih kat hati...
 
Bila me duduk termenung, me berpeluk tubuh... itu tanda me sedang dalam tekanan.  Me mohon kekuatan dari Allah Taala untuk me sekuat2nya menolak unsur2 negetif yg menguasai diri waktu tu.  Y
 
Ye, syaitan sedang bersyair, menyanyi untuk me, nak lihat me rebah, tewas dalam mengawal emosi me sendiri.  Jom luahkan kat FB, luahkan kat instagram, luahkan kat media social yg ko dah register, meh lerr.. biar semua org kesian kan kat ko, biar semua org simpati dan bertanyakan pasal ko, dan biar semua org tahu masalah ko.  Kan kawan2 ko tu semuanya mengambil berat.. ko mengadulah pada mereka, biar mereka menasihati ko...Beritahu satu dunia masalah yg ko hadapi... muahahahah.... (ajak si syaitan)... padahal niatnya hanyalah untuk menyesatkan. 
 
Allah... Allah ... Allah....
 
Susah nak jadi baik? begitu mudah nak jadi jahat? 
 
Apa yang ada pada kita? sekeping hati, sebuah akal fikiran... dimana iman dan takwa nya pada yang ESA...? 
 
Yang buruk dari kita, yang baik dari Allah Taala, maka mintalah yang baik itu pada Allah Taala.  DIA ada...
 
Nak menangis, menangislah, mengadulah pada Allah Taala, moga mendapat ketenangan dan semoga kita menjadi semakin baik, semakin kuat menentang unsur2 jahat yg semakin mudah meresap dalam jasad dan jiwa... dan sekurang-kurangnya berjaya mengawal diri sendiri dari hasutan syaitan...
 
Me bukan orang yg baik, tp me berusaha nak jadi baik.  Me ada mak abah, me ada anak-anak lelaki.  Dunia akhir zaman, bumi makin tua, ntahkan sempat kita mengumpul pahala, menutup lubang2 dosa kita, ????
 
RAMADHAN datang lagi... Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada hambaMu untuk melawan rasa malas untuk beribadah kepadaMu.  KepadaMu aku bermohon, kepadaMu aku menyembah. AMEEN.

Selasa, Jun 17, 2014

BERSYUKURLAH...

Assalamualaikum...
 
 
Sejujurnya... mungkin apa yang kita tak ada pada waktu itu adalah baik untuk kita waktu itu.  Apa yang ada pada waktu itu, bersyukurlah.  Kita berkehendakkan sesuatu tp diluar batasan kemampuan kita, dan lagi ia bukanlah satu keperluan, hanya kehendak, maka ketika itu ketepikanlah...  Takut nanti tak termampu untuk kita menampung KEPERLUAN yang lain pula. 
 
Banyak factor yang perlu dipertimbangkan.  Contoh jelas, me dan pogie.  Kami pernah mendapat offer untuk membeli Tanah dan rumah di hulu Langat.  Jatuh cinta kami pada Tanah dan rumah tesebut seluas 1 ekar di tepi jalan, hampir dengan sungai, Tanah dusun, banyak pokok buah2an, sebuah rumah kecil, ada pula bangsal yang pogie boleh jadikan studio peribadinya, suasana alam cukup mendamaikan.  Sangat2 kami sukakan rumah tersebut.
 
TETAPI.. banyak benda kami terpaksa fikirkan utk memiliki Tanah tersebut. 
 
1.  Memikirkan persekolahan anak2 -  sama ada kekal di sekolah sekarang di Kuala Lumpur atau pindahkan ke sekolah baru berhampiran rumah tersebut yang mana kami lebih mengalami kesukaran untuk mencari pengasuh anak-anak untuk transit, makan dan pakai mereka.
 
2.  Masa - kami pernah duduk jauh dari tempat kerja dan rasa serik untuk duduk jauh kerana tak sanggup membuang masa di dalam kereta hampir 2 jam lebih setiap hari pergi dan balik, tambahan pula dengan duit minyak
 
3.  Mampukan kami bertoleransi dengan masa, anak2 dan kualiti kerja kalau berpindah ke sana? 
 
4.  Mampukah kami peruntukkan sebahagian kewangan kami utk perkara2 diatas?
 
Mungkin ia memenuhi idaman kami tapi sesungguhnya memerlukan pengorbanan yang besar, dan juga HIJRAH yang sebenar2nya.  Sehingga saya memikirkan untuk berhenti kerja, tapi mampukah kami?
 
Walau bagaimanapun, kami menarik diri bila mana tuan tanah ada menyebut, seorang ustaz tahfiz ada bertanyakan rumah tersebut.  Kami secara automatic menarik diri.  Mereka lebih memerlukan dan lagi sangat2 tidak elok kami berebut dengan ustaz tersebut. 
 
Biarpun berat kami melepaskan tapi kami REDHA disamping memohon kepada Allah mempertemukan kami dengan yang lebih baik dari yang kami telah temui.  Kerana kami percaya, Allah Taala adalah sebaik2 perancang. 
 
 

Dari Hati © 2011 By NC